wat kan ik worden met een hbo ict opleiding
Vind de baan de bij jou past!

Wat kan ik worden met een hbo ICT opleiding?

Veel! De ontwikkelingen binnen de IT gaan razendsnel en organisaties willen dat tempo graag bijbenen. Daar kunnen ze jouw hulp goed bij gebruiken! De hbo ICT opleiding is vrij breed, maar dat is juist goed nieuws. Met deze opleiding kun je nog alle kanten op. Tijdens je studie kun je al een specialisme kiezen en die kun je na deze studie verder ontwikkelen door bijvoorbeeld een IT-traineeship te volgen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om je verder te ontwikkelen in:

  • Business & IT

  • Software Development

  • DevOps

  • Cyber Security

  • Data

Over de opleiding

Wat leer je tijdens de hbo ICT opleiding?

Tijdens de opleiding leer je hoe je software en softwaresystemen ontwerpt, bouwt en onderhoudt. Dit kunnen complexe besturingssystemen zijn, maar ook technische apparaten die je elke dag gebruikt. Denk aan een navigatiesysteem in de auto, smart home apparaten en nog veel meer. Eigenlijk van alle software en systemen die ons dagelijks ondersteunen in het leven.

De studie duurt in totaal vier jaar, maar hoe elk jaar eruitziet is vaak afhankelijk per school. Vaak volg je in het eerste en/of tweede jaar een basisprogramma, dat feitelijk een combinatie is van ICT-opleidingen. Denk aan Informatica en Technische Informatica en Business IT & Management. Daarna kun je je specialiseren in bijvoorbeeld: Data Solutions, Software Development, Web Ontwikkeling, Cyber Security, Data Science of ICT & Business.

Jouw carrière na je studie

Wat kan ik worden met een hbo ICT opleiding?

Na het volgen van de opleiding hbo ICT heb je talloze mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Misschien ben je al bezig met de studie, moet je nog beginnen óf ben je zelfs al afgestudeerd. In alle gevallen is het natuurlijk fijn om te weten wat je mogelijkheden zijn als ICT'er. Hieronder lichten we enkele IT-functies uit die je kunt vervullen na je hbo ICT opleiding.

1. IT Consultant

Een IT Consultant geeft advies aan organisaties over de digitale werkprocessen en diensten. Hij of zij kijkt naar de huidige systemen, evalueert de werkwijze en brengt advies uit voor een efficiëntere werkwijze met (nieuwe) systemen.

2. Data Analist of Data Engineer

Een Data Analist helpt organisaties deze data inzichtelijk te maken en verwerkt dit tot bruikbare informatie om vervolgens beslissingen te kunnen maken aan de hand van statistische analyses. De functie van een Data Engineer lijkt hier heel erg op, maar hij of zij houdt zich meer bezig met het voorbereiden van deze gegevens. Ze ontwikkelen, bouwen, testen en onderhouden complete architectuur om data inzichtelijk te maken en te verwerken.

3. Systeembeheerder of Cloud Engineer
Een Systeembeheerder overziet en onderhoudt de ICT-omgeving van een organisatie. In deze functie zorg je ervoor dat alle computersystemen op de juiste manier gebruikt worden en los je complicaties binnen de ICT-omgeving op. De functie van een Cloud Engineer komt sterk overeen met die van een systeem- of netwerkbeheerder. Hij of zij focust zich alleen op cloud-oplossingen, gericht op bijvoorbeeld Amazon Web Services, Google Cloud of Microsoft Azure.

4. Applicatiebeheerder

Een Applicatiebeheerder is verantwoordelijk voor het beheer van softwaretoepassingen binnen een organisatie. Ze kijken welke applicaties nodig zijn om de bedrijfsactiviteiten te verbeteren en houden toezicht op de installatie en onderhoud van de applicatie.

5. Product Owner of Scrum Master

Scrum is een manier van werken waarbij je in een kort tijdsbestek een zo'n goed mogelijke oplossing levert aan de klant. Tijdens het project werk je samen in een ontwikkelteam bestaande uit een Product Owner en Scrum Master. Een Product Owner draagt de verantwoordelijkheid over de te ontwikkelen oplossing/product. Hij of zij neemt alle besluiten en heeft contact met alle betrokkenen - ook wel stakeholders genoemd. De Scrum Master fungeert als coach voor het ontwikkelteam en zorgt ervoor dat iedereen alles bij de hand heeft om de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren.

6. Software Developer

Software Developers zijn betrokken bij de hele cyclus van softwareontwikkeling: van het ontwerp tot aan de onderhoudsfase. Ze werken vaak in functionele teams om elke stap van het ontwikkelproces juist te doorlopen.

7. Software Tester

Als Software Tester zorg je ervoor dat de software binnen een organisatie doet wat hij moet doen door het te controleren en uiteraard te testen. Je test de software zowel technisch als functioneel en controleert of de software aan de gestelde eisen van het ontwerp en ontwikkeling voldoet.

8. Developer

Er zijn verschillende soorten Developers. Een Front-end Developer is verantwoordelijk voor hoe de website eruitziet, denk aan de opmaak en lay-outs. Back-end Developer: bouwt en onderhoud de server, applicatie en database om bijvoorbeeld een website mogelijk te maken of gegevens op te slaan. Een Full-stack Developer: combinatie van front-end en back-end development. Ze hebben kennis van alle vaardigheden en tools waarover een back-end en front-end developer beschikt.

9. DevOps Engineer
Een DevOps Engineer is de schakel tussen Development en Operations. In deze functie ben je verantwoordelijk voor de ontwikkelcyclus van de software. Je betrekt alle onderdelen bij elkaar om sneller te kunnen ontwikkelen en implementeren, en dat met behoud van de betrouwbaarheid en veiligheid.

10. Cyber Security Specialist

Een Cyber Security Specialist is verantwoordelijk voor het implementeren en waarborgen van het informatiebeveiligingsbeleid van een organisatie. Dit doen zij door het definiëren, implementeren en hanteren van beveiligingstechnieken om het hackers een stuk moeilijker te maken om binnen te komen.

11. Business Analist

Een Business Analist is een spin in het web en functioneert tussen de business afdelingen en ondersteunende afdelingen zoals IT, marketing en HRM. Hij of zij is verantwoordelijk voor analyseren en doorvoeren van verbeteringen binnen de organisatie. Het doel hiervan is om gecompliceerde, trage processen te versnellen en vereenvoudigen om werknemers efficiënter en effectiever te kunnen laten werken.

20220411 Working Talent Algemeen 035 web
Van studie naar praktijk

Doorontwikkelen met het IT-traineeship

Wil jij na je hbo ICT opleiding verder specialiseren? Of juist je kennis verbreden? Bij Working Talent zijn er volop mogelijkheden! Bij ons kun je een IT-traineeship volgen die aansluit op jouw behoefte. Zo kun je onder andere aan de slag als IT trainee, Date trainee, Security trainee, Business & IT trainee, DevOps trainee of Developer trainee. Binnen één jaar ontwikkel jij jezelf tot een ICT professional.

Het IT-traineeship van Working Talent start altijd met een bootcamp van acht weken:

  • De eerste drie weken leer je alles over belangrijke IT-fundamentals als Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud.
  • De vijf weken daarna volg je een specialisatie die het beste bij jou past. Denk aan Data, Security, Development, Business & IT of Business Intelligence.

Na het bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers voor een periode van 16 maanden. Na deze periode, heb je de mogelijkheid om in vaste dienst te treden bij deze organisatie.

Specialismes binnen de IT

Voor welk specialisme kies jij?

Tara Butter Business Intelligence trainee - Arcus IT
“Naast het brede scala aan IT-technieken dat ik heb leren kennen in het Data bootcamp, ben ik ook op persoonlijk vlak enorm gegroeid. Als opstap voor je werkleven is dit een absolute aanrader!”
Reviewblok
Stefan Poot ISO trainee - Royal HaskoningDHV
“Het Information Security traineeship heeft mij een goede basis gegeven om aan de slag te gaan in de wereld van informatiebeveiliging en cybersecurity. De onderwerpen van de opleiding gebruik ik elke dag in mijn werk!”
Reviewblok
Jasper Staal Data Analytics trainee - Centric
“De start van het IT-traineeship heeft mijn horizon op het gebied van Data verbreed. Hierin heb ik mijzelf kunnen verdiepen in technieken die ik direct kon toepassen in mijn werk!”
Reviewblok
IT-traineeship
Start jouw IT carrière bij WT!