It trainee worden 1
Functieprofiel ICT/IT Trainee

IT Trainee worden: functie, salaris en werkzaamheden

Denk je erover na om IT trainee te worden? Dat kan een zeer goede keuze zijn om je skills verder te ontwikkelen, zeker als je net bent afgestudeerd!

Tijdens een IT traineeship leer je alle kneepjes van het vak en weet je straks precies hoe je jouw geleerde kennis kunt toepassen in de praktijk. En misschien wel het allerbelangrijkste: je kunt jezelf ontwikkelen én tegelijkertijd geld verdienen.

Om te kijken of het beroep van een IT of ICT Trainee écht bij jou past, geven we in dit artikel antwoord op al jouw vragen. Je leest hier meer over de functie, salaris, werkzaamheden en competenties die je nodig hebt.

Betekenis

Wat is een IT-trainee?

Als IT trainee werk je bij een organisatie en volg je tegelijkertijd een opleiding. Deze combinatie van werken en leren staat beter bekend als een IT traineeship. Het is een volwaardige baan, waarin je de mogelijkheid krijgt om jezelf te ontwikkelen tot volwaardige IT professional.

Als IT trainee werk je gedurende een vastgestelde periode aan verschillende projecten of functies binnen het bedrijf. Dit kan binnen de IT (informatietechnologie) of ICT zijn (informatie- en communicatietechnologie).

De exacte inhoud van de projecten en opdrachten is vaak afhankelijk van het doel van het traineeship. Dit hangt uiteraard af van wat de organisatie precies wil, maar anno 2022 kun je als IT of ICT Trainee bij zeer uiteenlopende organisaties aan de slag. Na het traineeship kun je vaak een vaste functie bekleden binnen de organisatie.

Functie

Wat doet een IT trainee?

Een IT trainee volgt over het algemeen één à twee jaar lang een traineeship op het gebied van IT of ICT om zichzelf te ontwikkelen. Binnen dit tijdsbestek kun je écht heel veel leren. Dat klinkt misschien een beetje overdreven en vaag, maar je krijgt als trainee juist de ruimte om je te ontwikkelen tot een IT-specialist. Afhankelijk van jouw interesses en vaardigheden kun jij je IT traineeship deels zelf samenstellen.

Je ziet ook vaak dat een organisatie je juist aan allerlei verschillende projecten laat meewerken, zodat je straks precies weet wat je wel of niet leuk vindt. Verder zie je af en toe ook hele specifieke IT traineeships voorbij komen. Als IT of ICT Trainee werk je dan vaak maar aan één of meerdere projecten binnen een bepaald vakgebied.

Kennis en vaardigheden

Hoe word je IT trainee?

Om aan de slag te kunnen als IT trainee moet je een hbo of universitaire opleiding hebben gevolgd richting de IT of ICT. Voor elk traineeship gelden vaak net weer wat andere specifieke eisen. Maar over het algemeen vinden organisaties het een pluspunt als je naast je studie ook nevenactiviteiten hebt gedaan. Daarnaast heb je net zoals bij alle andere beroepen, ook als IT of ICT Trainee specifieke vaardigheden nodig.

Zo is het belangrijk dat je gedreven en ambitieus genoeg bent om een traineeship te volgen. Het is namelijk een intensief programma waarbij je als volwaardige werknemer meewerkt aan projecten, en tegelijkertijd ook nog veel moet leren. Daarnaast moet je als trainee uiteraard ook graag willen leren en jezelf willen verbeteren.

Verder is het van belang dat je een goed analytisch vermogen hebt en over een gezonde portie doorzettingsvermogen beschikt. En er uiteraard veel plezier in hebt!

Taken en verantwoordelijkheden

Hoe ziet een werkdag van een IT trainee eruit?

Ondanks dat het IT traineeship een opleidingstraject is, krijg je wel de verantwoordelijkheden en salaris die bij een startersfunctie horen. Je werkt aan verschillende projecten en opdrachten. De inhoud van zo'n project of opdracht is echter afhankelijk van het doel van het traineeship. De taken en verantwoordelijkheden van een IT-trainee zijn dus erg verschillend, omdat ze van te voren niet zijn vastgelegd.

Het enige wat je zeker weet is dat je ongeveer 10 tot 15 procent van een traineeship besteedt aan het opleidingsprogramma. Dit programma bestaat uit kennis- en vaardigheidstrainingen van veelal deskundigen en experts die de organisatie zowel van binnen als buiten goed kennen.

Daarnaast worden er ook vaak soft skills trainingen en cursussen aangeboden die goed zijn voor je persoonlijke ontwikkeling. Denk aan persoonlijk leiderschap, effectief omgaan met emoties, positief denken of assertief handelen.

Salaris

Wat is het salaris van een IT trainee?

Het salaris van een IT of ICT trainee ligt gemiddeld tussen de €2.200 en €3. 000, gebaseerd op een 40-urige werkweek. Bij Working Talent verdien je een bovengemiddeld salaris van €3250, inclusief vakantiegeld.

Als IT trainee werk je als volwaardige werknemer binnen de organisatie, en daar krijg je ook naar betaald. Het salaris is vaak vergelijkbaar met een startersfunctie. Wat je daadwerkelijke salaris als trainee zal zijn, is afhankelijk van je opleidingsniveau en het type traineeship. Daarnaast kan de hoogte van het salaris ook nog verschillen per organisatie.

Het opleidingstraject tijdens het traineeship is eigenlijk altijd kosteloos. En na het behalen van het traineeship gaat vaak je salaris ook nog eens omhoog. Hoeveel dit precies is, is afhankelijk van je werkgever en de inzet die jij hebt getoond tijdens het traineeship. Hoe meer jij van jezelf hebt laten zien, des te sterker je onderhandelingspositie is. Je kunt dan vaak rekenen op een mooie salarisverhoging.

Top functies binnen de IT

Baankansen voor een IT trainee

Bedrijven investeren niet zomaar in een IT of ICT traineeship. Dit doen ze bijna altijd met het doel om top talenten en pas afgestudeerden op te leiden, zodat ze na het afronden van het traineeship de topfuncties binnen het bedrijf kunnen bekleden.

Let er alleen wel op dat je het juiste IT traineeship kiest. Eentje die écht bij je past en waar je een goed gevoel bij hebt. In deze periode wordt namelijk erg veel van je verwacht en het is niet te vergelijken met een gewone startersfunctie. Maar de kansen om topfuncties te bekleden zijn ook niet te vergelijken met een junior rol binnen de organisatie.

IT Trainee worden

Welke soorten IT-traineeships zijn er?

Als IT of ICT trainee kun je verschillende soorten IT traineeships volgen. Eigenlijk net zoals er talloze verschillende IT-functies zijn, zijn er ook verschillende traineeships. Zo kun je een Data traineeship volgen of een Security traineeship. Maar er zijn ook veel verschillende trajecten voor Developers. Denk aan Full Stack Developer, Backend developer, Software Developer of Java developer. Welke rol precies bij jou past hangt af van jouw interesses, persoonlijke eigenschappen, talenten en wensen.

Ben je benieuwd welke rol het beste bij jou past? Bij Working Talent hebben we het IT traineeship zo ingericht dat je er precies achter kunt komen wat je nou écht leuk vindt. Ons traineeship start met een IT bootcamp van acht weken.

  • De eerste drie weken leer je alles over belangrijke IT-fundamentals als Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud.
  • De opeenvolgende vijf weken kies je een specialisatie die het beste bij jou past. Denk aan data, security, development, business & IT of business intelligence.

Na het bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers, met als doel dat je na 16 maanden in vaste dienst treedt bij de organisatie.

IT-traineeship
Start jouw IT carrière bij WT!