Wat doet software developer
Alles over de functie van Software Developer

Wat doet een Software Developer?

Software Developers zijn niet alleen codeerexperts maar ook creatieve breinen achter softwareontwikkeling. Ze houden zich bezig met het gehele ontwikkelproces van software: van concept tot onderhoud, waarbij ze vaak gespecialiseerd zijn in bepaalde programmeertalen of sectoren zoals .NET, Java, of Python. Maar wat doet een Software Developer nou precies, welke skills heb je nodig en wat is het salaris? Dat lees je op deze pagina.

Software Development

Wat is software development?

Software development is het proces dat programmeurs gebruiken om computerprogramma’s te bouwen. Het proces bestaat uit het creëren, ontwerpen, implementeren en ondersteunen van de software. Ook wel het Software Development Life Cycle genoemd. Het is een effectieve manier om software te bouwen binnen een bepaalde tijdlijn en budget.

De software zelf is een reeks instructies of programma’s die een computer vertelt wat hij moet doen. We maken onderscheid in systeemsoftware, programmeersoftware, applicatiesoftware en embedded software. Lees hier meer over wat software development precies is.

Het ontwikkelen van software wordt voornamelijk uitgevoerd door programmeurs, software engineers en software developers. Een andere veel voorkomende functie binnen software development is die van een software tester. Systeembeheerders en/of applicatiebeheerders zijn vaak verantwoordelijk voor de onderhoud van de software.

Betekenis

Wat is een Software Developer?

Een Software Developer - ook wel software ontwikkelaar genoemd - bedenkt, maakt en bouwt programma’s waarop websites, apparaten en machines draaien. Hij of zij is betrokken bij het hele software ontwikkelproces, van het creëren tot aan het ondersteunen van de software, maar houdt zich voornamelijk bezig met het schrijven van code.

Het begrip ‘software developer’ is vrij breed en vaak zie je dat een software developer zich heeft gespecialiseerd in een bepaalde taal of toepassing. Denk aan specialisaties als:

De functies van software developer, software engineer en programmeur worden vaak door elkaar gebruikt en hebben ook veel raakvlakken. Toch zit er wel verschillen tussen alle drie.

Zo houdt een programmeur zich vaak alleen bezig met het schrijven van code. Een software developer schrijft ook code, maar is ook betrokken bij het software ontwikkelproces. De functie van een software engineer gaat nog een stapje verder. Zij hebben ook contact met opdrachtgevers, stellen documentatie op en bedenken oplossingen voor verschillende IT-problemen.

Taken en verantwoordelijkheden

Wat doet een Software Developer?

Een Software Developer is naast het schrijven van de code, ook verantwoordelijk voor het ontwerp, implementatie en testen van de software. Hij of zij zorgt ervoor dat de software goed werkt en of ze goed blijven werken. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor het aanpassen en/of uitbreiden van bestaande software. Als Software Developer werk je vaak samen met andere developers in een ontwikkelteam.

De taken en verantwoordelijkheden van een Software Developer verschillen per organisatie en per functie. De taken van een back-end developer zullen er anders uitzien dan een front-end developer. Maar de meest voorkomende taken van een Software Developer zijn:

 • Analyseren van de wensen, behoeften en eisen van de klant

 • Het ontwerpen van de software

 • Het schrijven van code

 • Implementeren van de software

 • Software testen, knelpunten en bugs identificeren

 • Presenteren van het opgeleverde werk

 • Schrijven van gebruikershandleidingen en andere begeleidende documentatie

 • Doorontwikkelen, monitoren, updaten en onderhouden van de software

Functie eisen

Wat moet je kunnen in deze functie?

Als Software Developer is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken, aangezien je altijd in een ontwikkelteam werkt. Daarnaast moet je ook zelfstandig kunnen werken om bijvoorbeeld code te schrijven of je vast te bijten in andere vraagstukken. Verder is het belangrijk dat je nauwkeurig en gestructureerd werkt en je kennis altijd up to date houdt. De ontwikkelingen binnen software development volgen elkaar in een razend tempo op.

Om als junior Software Developer aan de slag te gaan is het belangrijk dat je één a twee jaar relevante werkervaring hebt opgedaan, bijvoorbeeld tijdens stage of IT-traineeship. Een senior Software Developer heeft vaak minstens vijf jaar relevante werkervaring opgedaan. Vaak komen er bij een senior rol ook leidinggevende taken bij. Op dit punt kun je ook overwegen om door te groeien naar de rol als IT-manager of IT-projectmanager.

Salaris

Salaris Software Developer

Het salaris voor een Software Developer varieert met bedragen tussen de €3.000 en €4.000, afhankelijk van zowel je opleidingsachtergrond als je ervaringsniveau.

Beginnende Software Developers kunnen een startsalaris verwachten van €2.800 tot €3.400. Naarmate je ervaring opdoet en doorstroomt naar een medior positie, kan dit salaris oplopen tot tussen de €3.300 en €3.800. Bereik je de status van senior Software Developer, dan ligt je salaris zelfs tussen de €3.800 en €4.000.

Specifiek voor trainees bij Working Talent: je start met een bovengemiddeld maandsalaris van €3.250 (inclusief vakantiegeld). Na het afronden van het traineeship kun je starten in een junior rol - en ontvang je hier een passend salaris voor.

Baankansen

Software Developer worden

Wil je graag een uitdagende en veelbelovende carrière? Om software developer te kunnen worden is het belangrijk dat je een relevante opleiding hebt afgerond op hbo- of wo- niveau. Denk aan IT-opleidingen richting development of informatica. Ook is het handig om in het bezit te zijn van relevante certificaten en dat je ervaring hebt opgedaan door stages.

Als je net je opleiding hebt afgerond beheers je vaak verschillende programmeertalen, weet je hoe je databases opzet en hoe je software moet testen. Om een goede vertaalslag te maken naar de praktijk kun je overwegen om een IT-traineeship te volgen en je binnen het traineeship te focussen of software development.

Als software ontwikkelaar kun je aan de slag bij uiteenlopende organisaties. Denk aan ICT bedrijven, ICt afdelingen binnen middelgrote tot grote organisaties of bedrijven die websites en apps ontwikkelen. Dit beroep kun je binnen diverse branches uitvoeren:

 • Gezondheidszorg

 • Industrie

 • Bouw

 • Infrastructuur

 • Onderwijs

 • Energie

 • Financiële dienstverlening

 • Zakelijke dienstverlening

IT traineeship

Software Developer traineeship volgen

Bij Working Talent bieden we je de mogelijkheid om met ons IT traineeship door te groeien naar functies binnen het vakgebied van data, development, DevOps en Business & IT. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele IT-specialist en daarmee ben je gegarandeerd verzekerd van een vaste baan. In dit geval verzekerd van een functie als Software Ontwikkelaar!

Het IT-traineeship van Working Talent start altijd met een intensieve bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je kennis met algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud. Daarna kun jij je specialiseren in software development.

Na het afronden van de bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers om je skills verder te ontwikkelen en door te groeien tot een professionele developer!

IT-traineeship
Start jouw IT carrière bij WT!