Wat doet een it projectmanager
Alles over de functie van IT Projectmanager

Wat doet een IT Projectmanager?

Wat is een IT Projectmanager precies en hoe ziet de functie van een IT/ICT Projectmanager eruit?

Om gelijk antwoord op je vraag te geven, een IT Projectmanager is verantwoordelijk voor de IT-projecten binnen de organisatie en realiseert deze binnen de gestelde eisen, tijd en budget. De vraag naar professionals blijft binnen de IT-sector toenemen, zo ook de vraag naar IT Projectmanagers. Een mooie kans voor jonge IT-professionals om door te groeien naar een leidinggevende functie.

Lijkt dit jou ook wat? Dan ben je vast benieuwd naar wat je in huis moet hebben om IT/ICT Projectmanager te kunnen worden. En dat is precies wat we je in dit artikel gaan vertellen.

Betekenis

Wat is een IT Projectmanager?

Een IT projectmanager is verantwoordelijk voor het succesvol uitvoeren van de IT-projecten binnen de organisatie. De projectmanager geeft leiding aan een groep IT’ers en stuurt ze aan in hun werk.

Vaak lopen er diverse projecten binnen één organisatie en op elk project zit weer een andere projectleider. Ook wordt er vaak aan elk project weer een ander team gekoppeld voor het beste resultaat. Project management is er namelijk op gericht om een project zo effectief en efficiënt mogelijk te beheren en aan te sturen.

Functie

Wat doet een IT Projectmanager?

De IT Projectmanager is verantwoordelijk voor het projectteam en het project zelf. Hij of zij geeft leiding aan het team en stuurt ze in de juiste richting m.b.t. de juiste werkzaamheden. De projectmanager zorgt voor een duidelijke planning, goede uitvoering, voortgang en evaluatie van het project. De deadlines, gestelde eisen en kosten spelen hierbij een belangrijke rol.

Een projectmanager heeft vaak een uitgebreid takenpakket, die verschilt bij elke organisatie, maar over het algemeen bestaat uit:

 • Voorbereiden van IT-projecten door een planning, begroting en team samen te stellen.

 • Het managen en begeleiden van de projectteam.

 • Het zorgdragen voor een goede uitvoering van IT-projecten.

 • Toezien op de voortgang van projecten en het rapporteren van potentiële problemen aan de juiste mensen.

 • Leiden van projectvergaderingen met teamleden, het management en/of andere directieleden.

 • Samenwerken met klanten, leveranciers, aannemers en andere belanghebbenden.

 • Beoordelen en evalueren van afgeronde IT-projecten.

Kennis en vaardigheden

Wat moet je kunnen in deze functie?

Als IT Projectmanager is het van belang dat je veel kennis en ervaring hebt binnen de IT/ICT. Je weet wat de beste manier van aanpakken is en hoe je problemen het beste kunt oplossen. Het is belangrijk dat je het hele projectteam goed van dienst kunt zijn: van de developers tot aan de data specialisten.

Naast goede leidinggevende skills, spelen communicatieve vaardigheden ook een grote rol in deze functie. Het is belangrijk dat je goed kunt communiceren met mensen, duidelijk uitleg kunt geven en de tijd neemt om vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Verder is het van belang dat je:

 • Strategisch kunt denken om projecten zo efficiënt en effectief mogelijk te plannen, uit te voeren en af te ronden.

 • Goed bent met het financieel beheer om na elk project de juiste balans op te maken.

 • Je makkelijk de juiste beslissingen kunt nemen en deze goed kunt uitleggen tegenover het team en/of management.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er twee type IT Projectmanagers zijn: je kunt puur managen op de planning en gestelde doelen, maar ook op de inhoud. Indien je ook wilt sturen op de inhoud heb je als manager ook inhoudelijke IT kennis nodig.

Hierbij kun je denken aan kennis van systeem- en infrastructuur als datacenters, Windows, Linux en andere netwerken. Maar ook aan kennis van software implementaties en functionele en technische eisen van software.

Salaris

Wat is het salaris van een IT Projectmanager?

Het salaris van een IT Projectmanager is gemiddeld €4700 per maand. De salarissen variëren van €4000 tot €5400 per maand. Met een universitaire opleiding ligt het gemiddelde op €5200. Met een hbo-opleiding ligt het gemiddelde op €4700 en met een mbo-opleiding op €4600. Wat je exact gaat verdienen is natuurlijk afhankelijk van je kennis, ervaring en de organisatie waarvoor je komt te werken.

Het is ook mogelijk om als freelance IT Projectmanager aan het werk te gaan. Als junior freelance IT Projectmanager kun je een uurtarief vragen van €70 tot €90. Als senior IT Projectmanager zit je al gauw op een uurtarief van €110 tot €130.

Indien je nog niet genoeg ervaring hebt, kun je er ook voor kiezen om te starten met een IT-traineeship. Als IT trainee bij Working Talent verdien je een bovengemiddeld salaris van €3250 per maand (inclusief vakantiegeld). Na een aantal jaren werkervaring kun je doorgroeien in een management functie.

Goede carrièremogelijkheden

IT Projectmanager worden

Wil jij graag een uitdagende carrière en je leidinggevende skills op de proef stellen in een technische omgeving?

Om als IT Projectmanager te kunnen werken heb je minimaal een afgeronde opleiding op hbo-niveau nodig. Met een hbo werk- en denkniveau en de juiste werkervaring is het ook mogelijk om IT Projectmanager te worden. Relevante opleidingen zijn:

 • Business IT & Management

 • Informatica

 • Hbo-ICT

 • Computerwetenschappen

Verder is het van belang om goede leidinggevende skills in je te hebben. Wat je vaak ziet is dat wanneer je enige tijd binnen een organisatie werkt als IT’er, de directeur je leidinggevende skills oppikt en je door kunt groeien in de rol van IT Projectmanager.

Heb je nog geen werkervaring in de IT/ICT, maar je opleiding al wel afgerond? Dan is het ook mogelijk om te starten met een IT-traineeship. Je leert hier alle kneepjes van het vak en doet veel algemene kennis op, wat zeer handig is als je door wilt groeien naar een management functie. Na wat jaren werkervaring kun je doorgroeien naar IT Projectmanager.

IT trainee worden

IT-traineeship volgen

Bij Working Talent bieden we je de mogelijkheid om met ons IT-traineeship door te groeien naar functies binnen het vakgebied van data, development, DevOps en Business & IT. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele IT-specialist en daarmee ben je gegarandeerd verzekerd van een vaste baan. En uiteraard na enkele jaren werkervaring verzekerd van een functie als IT Projectmanager!

Het IT-traineeship van Working Talent start altijd met een intensieve bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je kennis met algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud. Daarna kun jij je specialiseren of kiezen voor een meer algemene rol in de IT/ICT.

Na het afronden van de bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers om je skills verder te ontwikkelen en door te groeien tot een echte professional.