Cyber Security specalist Christiaan van der Poorte

Maak kennis met Christiaan

Mijn naam is Christiaan van der Poorte, ik woon in Arnhem en ik heb het geluk dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken. Van jongs af aan ben ik met computers opgegroeid en heeft mijn interesse mij steeds verder geholpen om hier meer over te leren. Om af en toe van het beeldscherm weg te blijven ga ik graag karten of een potje voetballen.

Waarom heb voor een rol als Cyber Security Consultant gekozen?
Toen ik na mijn studie aan de slag ging als ICT consultant stuitte ik in het werkveld vaak op omgevingen waar er nog te weinig aandacht uit ging naar cyber security. Op het moment dat ik voor de keuze stond waar ik mij in wilde specialiseren hoorde ik van het zoveelste bedrijf waar sprake was van een datalek. Dit probleem wilde ik niet vanaf de zijlijn aanschouwen, maar actief bijdragen aan oplossingen. Ik begon met het volgen van een ‘’ethical hacker’’ cursus. Kort daarna bood Working Talent mij de mogelijkheid om aan de slag te als Cyber Security Consultant bij ING waar veel aandacht is voor cyber security.

Onlangs heb jij je OSCP gehaald, zou je hier wat meer over kunnen vertellen?  
Het OSCP certificaat ontvang je na het behalen van de gelijknamige cursus, waarin je leert om een zogenaamde ‘’penetration test’’ op een technische omgeving uit te voeren. De OS in OSCP staat voor Offensive Security. Dit houdt in dat je als aanvaller een systeem aanvalt om zo te leren waar een systeem kwetsbaar voor is. Je krijgt in deze cursus verschillende technieken die je gebruikt om jouw “doelwit” aan te vallen. Na de cursus volgt een pittig examen waarbij je binnen een tijdsbestek van 24 uur vijf machines moet hacken. Ik ben blij dat ik dit examen behaald heb!

Kan je iets vertellen over je ervaringen bij ING?
Bij ING heb ik als Ethical hacker /Red-Team member bijgedragen aan de security van het gehele bedrijf. Binnen de internationale CISO afdeling heb ik projecten uitgevoerd in verschillende landen, hierbij heb ik de veiligheid van verschillende afdelingen beoordeeld. Naast mijn technische werkzaamheden heb ik ook meerdere awareness sessies georganiseerd, waarbij ik zowel technisch als niet technisch personeel heb kunnen laten zien wat er mogelijk is en hoe hackers misbruik maken van verschillende technieken.