IMG 0035
Oud-trainee aan het woord

IT-trainee Charlotte Hoogers

IT-trainee Charlotte Hoogers
apr. 2024

Een IT-studie op je naam of heb je een IT-achtergrond, maar nog niet uitgeleerd? Dat zijn onze IT-trainees. Regelmatig laten we één van onze trainees aan het woord. Over hun achtergrond, drive en toekomstplannen. Dit keer: Charlotte Hoogers.

Working Talent als de beste optie

Ben nog steeds erg tevreden

Ik heb mijn bachelor gedaan in Minorities and Multilingualism, een taal en cultuurstudie aan de Rijksuniversiteit Groningen, gefocust op minderheden. Ik wilde erg graag leren programmeren, dus heb ik een minor gedaan in Informatiekunde. Daar leerde ik werken met Python en Bash. Dit beviel super goed, dus wilde ik hiermee verder. Een compleet nieuwe bachelor volgen trok me alleen niet.


Na wat onderzoek kwam ik achter het bestaan van traineeships. Ik stuurde een aantal sollicitaties uit, waar uiteindelijk Working Talent als de beste optie voelde en daarmee ben ik verder gegaan. Ik ben nog steeds erg tevreden met die keuze!

Working Talent heeft mij zeker geholpen..

...om mijn wensen en competenties in goede banen te leiden

Ik ben het proces bij Working Talent ingestapt met de wens om te programmeren, maar ik had ook duidelijk gemaakt dat ik geen sterke technische achtergrond heb. Working Talent heeft mij zeker geholpen om mijn wensen en competenties in goede banen te leiden en zodoende kwamen we op lowcode. Hier zijn de denkprocessen hetzelfde, maar waar je makkelijker in kan stappen als je niet zo technisch vaardig bent. Ik ben op twee gesprekken geweest en de tweede was een match!


Ik kan mij een gesprek met mijn accountmanager nog goed herinneren. Daarin vertelde hij dat hij het leuk vond dat mijn enthousiasme en interesse heel zichtbaar waren, terwijl ik sprak over wat mij aanspreekt aan programmeren. Ik ben daarna altijd eerlijk en oprecht een gesprek in gestapt. Ik denk dat dit heeft geholpen met de mogelijkheden die ik heb gekregen.

Nauw betrokken bij het hele proces

En snel gegroeid in mijn rol

Op dit moment ben ik modelleur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ik werk hier met Blueriq, een Nederlands lowcode platform dat wordt gebruik bij veel verzekeringsmaatschappijen, gemeentes en dus ook de overheid. Ik werk in een team dat bezig is de subsidieregeling Praktijkleren over te zetten van een oud platform naar UPNL, dat werkt met Blueriq. De subsidieregeling is inmiddels zo'n 10 jaar oud en dat zie je aan de applicatie.


We steken nu veel tijd in het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid. Dit doen we door het versimpelen en versoepelen van het werk voor de aanvragers (de klanten) en de adviseurs (de RVO-medewerkers). Er kan namelijk heel veel geautomatiseerd worden in het proces.


Ik ben hier vanaf het begin aangehaakt met bouwen in een team dat bestaat uit vier modelleurs, twee seniors en twee juniors - waaronder ik. Doordat het team zo klein is, was ik meteen nauw betrokken bij het hele proces en ben ik snel gegroeid in mijn rol. Zo pak je in het begin kleine, simpele story’s op en nu grotere en technisch meer ingewikkelde vraagstukken!

Er zijn altijd nog uitdagingen

Met liefde al mijn vragen beantwoord

Als ik terugkijk naar de bootcamp fase waren de full stack-dag en de software development-specialisatie erg belangrijk. Wat ik daar leerde kom ik nu ook nog geregeld tegen. Ik hou me zelf namelijk ook bezig met de database, het modelleren van de applicatie zelf en de deployments naar andere omgevingen. De techniek is wel wat anders, omdat we andere software gebruiken, maar de gedachtegang erachter is hetzelfde als bij de bootcamp.


Al zijn er altijd nog uitdagingen. Ik ben in een compleet nieuwe omgeving gezet, dus het was in het begin wel lastig dat ik van alles aan iedereen moest vragen. De documentatie van Blueriq is niet heel uitgebreid en ik kan geen gebruik maken van Stackoverflow en dergelijke. Je bent dus aan je collega’s overgelaten.


Gelukkig hebben ze met liefde al mijn vragen beantwoord. Door die gerichte vragen lukte het mij om zo snel mogelijk zelfstandiger te werken, wat ook betekende dat ik in het begin juist veel vragen stelde en ook veel dingen opschreef. Ik heb inmiddels een hele backlog aan kladblok notities waar ik op kan terugvallen, maar ik heb me ook veel dingen eigen gemaakt. Het gevolg: ik ben inmiddels lang niet meer zo afhankelijk van mijn collega's en ik kan op mijn eigen tempo werken.

Fulltime werken was voor mij nieuw

Professionele ontwikkeling in een stroomversnelling

Ik kwam hier direct na mijn afstuderen, dus het hele fulltime werken was voor mij nieuw. Door het traineeschap merkte ik dat mijn professionele ontwikkeling in een stroomversnelling kwam. Het samenwerken met collega's is natuurlijk anders dan met je medestudenten op de universiteit. We moeten bijvoorbeeld communiceren op een manier waar techniek en functie elkaar kruist. Dit kan erg lastig zijn, omdat een modelleur anders naar functionaliteit kijkt dan een analist. Ik ben nog actief bezig om dit communicatiegebied te verfijnen, maar ik ben er al stukken beter in geworden dan toen ik begon. Het scheelt een hoop tijd in vergaderingen als je kan inschatten hoe iemand naar iets kijkt.


De balans tussen mijn rol als trainee en de verantwoordelijkheden bij de opdrachtgever gingen heel natuurlijk. Bij de RVO was het altijd al de doelstelling dat ik na mijn traineeship intern ging, dus zij hebben mij vanaf dag één ook als interne behandeld. Ik voelde mij daardoor ook meteen een RVO'er.


Na mijn aanstelling zijn er nog veel trainees vanuit Working Talent bij RVO op gesprek geweest, en ik ben dan ook vaak met trainees in gesprek geweest over wat ze kunnen verwachten. Ik vond het leuk ze mee te nemen in wat ik doe bij de RVO, als een soort 'schakel' tussen de twee organisaties. Een mooie balans tussen de twee werelden.

Veel opgestoken

En veel dingen bijgebleven

In de loop der tijd heb ik veel opgestoken en zijn me veel dingen bijgebleven, maar wat in mij opkomt is de start van een nieuwe sprint. Eén waar de eerstvolgende story waarmee ik kon starten, het opzetten van een hele nieuwe repository bevatte. Dat was iets wat ik nog niet in mijn eentje had gedaan, en überhaupt nog niet zo vaak. Ik heb die story toen gewoon opgepakt en heb eerst een stappenplan voor mezelf gemaakt van wat ik dacht dat ik moest doen. Vervolgens ging ik daarmee naar een senior.


Hij zei toen op een gegeven moment: “Als het misgaat kan je het gewoon verwijderen en opnieuw beginnen.” Toen ging er een (kleine) wereld voor me open. Ik realiseerde mij toen dat het helemaal niet erg is als je de boel sloopt, want vrijwel alles kan ongedaan worden. Althans, met een goed versiebeheer. Ik voelde me toen zekerder in het oppakken van lastigere story's, want iets stuk maken was geen probleem en als ik ergens niet uitkwam kon ik terugvallen op mijn collega's.


Ik heb ook daadwerkelijk veel dingen stuk gemaakt, maar ik heb daarmee ook heel veel functionaliteit gerealiseerd. Dat zou niet zo zijn als ik steeds zat te wachten tot een senior me begeleidde.

Een erg prettig gevoel...

...dat Working Talent altijd bereikbaar was

We zijn regelmatig in contact met onze stakeholders tijdens de sprint review. De adviseurs die moeten werken met onze applicatie, zijn altijd aanwezig en iedere keer zijn ze enthousiast over wat we bouwen. Iedere review eindigt steevast met ‘onze complimenten, het ziet er strak en overzichtelijk uit’. Dat geeft enorm veel voldoening en ik voel dat ik hiermee een wezenlijke bijdrage lever aan het succes van de opdrachtgever. Wij werken natuurlijk ook veel met hun feedback, maar het is fijn wanneer je doorhebt dat dit zijn vruchten afwerpt. Ik denk oprecht dat we een mooie applicatie aan het bouwen zijn.


Daarom ben ik ook redelijk snel al wat losgelaten door Working Talent, omdat ze zagen dat ik goed op mijn plek zat en daarmee ben ik erg blij. Ik had af en toe een telefoongesprek om te checken hoe alles ging, maar die waren altijd kort. Toch gaf me dit wel het idee en gevoel dat Working Talent altijd bereikbaar was, mocht ik ze nodig hebben. Dat geeft een erg prettig gevoel.


Qua toekomstplannen zie ik nog veel mogelijkheden om te groeien binnen het modelleursteam. Sinds 1 februari ben ik intern gegaan bij mijn opdrachtgever. Ik ben benieuwd wat er nog meer op mijn pad komt wanneer we klaar zijn met het werk voor de subsidieregeling! Geen seconde heb ik spijt gehad van het traineeship, ik geef anderen dan ook altijd het advies: wees vooral jezelf tijdens de gesprekken met Working Talent en je opdrachtgevers. Zo krijg je een match die je zelf ook het beste ligt!”

Over Working Talent

Working Talent is in 2017 gestart met het ontwikkelen en aanbieden van IT traineeships om jong talent klaar te stomen voor het echte werk. Inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met meer dan 250 collega’s, een kantoor in Amsterdam en Groningen en sinds kort een Duits hoofdkantoor in Frankfurt.


Waar we na een succesvolle start van onze IT traineeships ook maatwerkoplossingen zijn gaan bieden voor verschillende opdrachtgevers. Hierdoor zorgen we dat trainees 100 procent zijn voorbereid als ze starten bij de opdrachtgever. Alles voor een optimaal resultaat.


Een greep uit onze opdrachtgevers: ANWB, ING, Nationale Nederlanden, Rabobank, ROBECO, Suitsupply, UMC Utrecht en Achmea.

recruitment consultant
Start je Recruitment carrière bij WT!