Wat is Business Process Management BPM
Alles over business process management

Wat is Business Process Management (BPM)?

Vandaag de dag is het belangrijker dan ooit voor bedrijven om efficiënt te werken. Een manier om dit te bereiken is door gebruik te maken van Business Process Management (BPM). Maar wat is BPM precies, en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel vertellen we je meer over BPM en leggen we uit hoe het uw bedrijf kan helpen om efficiënter en effectiever te werken.

Betekenis

Wat is Business Process Management (BPM)?

Business Process Management (BPM) is een gestructureerde methode die bedrijven gebruiken om hun bedrijfsprocessen te analyseren, ontwerpen, implementeren, monitoren en continu te verbeteren. Het hoofddoel van BPM is om de efficiëntie, effectiviteit en flexibiliteit van bedrijfsprocessen te optimaliseren, wat uiteindelijk leidt tot betere prestaties en hogere klanttevredenheid.

De definitie van BPM is als volgt: "BPM is een systematische aanpak om de workflows van een organisatie te standaardiseren en te optimaliseren. Het omvat het identificeren van bestaande processen, het herontwerpen ervan voor verbeterde prestaties, en het continu meten en verbeteren van deze processen. BPM richt zich op het verhogen van de efficiëntie door onnodige stappen te elimineren en automatisering toe te passen waar mogelijk."

Concreet passen hier een aantal doelstellingen bij, waaronder:

 • Efficiëntie: het verminderen van verspilling en het optimaliseren van middelen.
 • Effectiviteit: het verbeteren van de kwaliteit van output.
 • Transparantie: het creëren van duidelijke, gedocumenteerde processen die gemakkelijk te volgen en te controleren zijn.
 • Flexibiliteit: het vermogen om snel aan te passen aan veranderingen in de markt of regelgeving.
Effectieve en efficiënte aanpak

Kerncomponenten van BPM

BPM bestaat uit verschillende kerncomponenten die samen zorgen voor een effectieve en efficiënte aanpak van procesbeheer.

Procesmodellering

Procesmodellering houdt in dat je de bestaande bedrijfsprocessen in kaart brengt. Dit helpt bij het visualiseren van hoe processen momenteel functioneren en waar verbeteringen nodig zijn. Tools zoals flowcharts en Business Process Model and Notation (BPMN) worden vaak gebruikt voor procesmodellering.

Procesautomatisering

Procesautomatisering verwijst naar het gebruik van technologie om repetitieve taken uit te voeren zonder menselijke tussenkomst. Dit kan variëren van eenvoudige automatiseringstools tot geavanceerde systemen die kunstmatige intelligentie (AI) gebruiken om processen te optimaliseren.

Procesmonitoring

Continu monitoren van bedrijfsprocessen is essentieel om prestaties te meten en problemen vroegtijdig te identificeren. Door gebruik te maken van Key Performance Indicators (KPI's) kunnen bedrijven hun voortgang volgen en snel ingrijpen wanneer nodig.

Procesverbetering

Procesverbetering is een continu proces waarbij bedrijven voortdurend zoeken naar manieren om hun workflows te optimaliseren. Dit kan door het elimineren van onnodige stappen, het herontwerpen van processen of het implementeren van nieuwe technologieën.

Toepassing

Business Process Management in de praktijk

Business Process Management (BPM) is niet alleen een theoretisch concept; het wordt in de praktijk op verschillende manieren toegepast om bedrijfsprocessen te verbeteren. Hieronder wordt uitgelegd hoe BPM in de praktijk werkt, met voorbeelden van elke kerncomponent: procesmodellering, procesautomatisering, procesmonitoring en procesverbetering.

Procesmodellering in de praktijk
Het eerste wat een bedrijf moet doen, is alle bestaande processen in kaart brengen. Denk aan een bedrijf die zijn productieproces in kaart wil brengen, van grondstoffeninvoer tot afgewerkte producten. Dit gebeurt vaak door workshops en interviews met medewerkers die direct bij de processen betrokken zijn. Bedrijven gebruiken tools zoals flowcharts of Business Process Model and Notation (BPMN) om de processen visueel te modelleren. Na het modelleren worden de processen geanalyseerd om inefficiënties en knelpunten te identificeren.

Procesautomatisering in de praktijk

Bedrijven identificeren taken die repetitief en tijdrovend zijn, en zoeken naar manieren om deze te automatiseren. Bijvoorbeeld door robots te implementeren voor het assembleren van onderdelen, wat veel productietijd en fouten vermindert. Voor complexere processen kunnen bedrijven geavanceerde technologieën zoals AI en machine learning inzetten.

Procesmonitoring in de praktijk

Bedrijven bepalen welke Key Performance Indicators (KPI's) relevant zijn voor hun processen. Om die te kunnen meten implementeren bedrijven monitoringstools op de prestaties van processen realtime te volgen. Denk aan sensoren en software die de prestaties van machines en de kwaliteit van producten bijhouden. Zo kun je als organisatie voor continue feedback zorgen om snel te kunnen reageren op afwijkingen of problemen.

Procesverbetering in de praktijk

Bedrijven analyseren de verzamelde data om verbeterpunten te identificeren. Op basis van de analyse ontwikkelen bedrijven strategieën om de geïdentificeerde problemen aan te pakken. De verbeteringen worden geïmplementeerd en vervolgens geëvalueerd om te zien of de gewenste resultaten zijn behaald. Bijvoorbeeld een bedrijf die besluit om de onderhoudsschema's van de machines te optimaliseren, waardoor stilstand wordt verminderd.

Waarom implementeren?

Voordelen van BPM

Business Process Management (BPM) biedt tal van voordelen voor bedrijven die het effectief implementeren. Deze voordelen kunnen zich vertalen in verbeterde efficiëntie, lagere kosten, betere klanttevredenheid, en meer.

 • BPM helpt bedrijven om hun processen te stroomlijnen door onnodige stappen te elimineren en taken te automatiseren waar mogelijk. Dit leidt tot snellere en soepelere workflows, waardoor de totale productiviteit toeneemt.
 • Door processen efficiënter te maken, kunnen bedrijven kosten besparen op verschillende gebieden, zoals arbeid, materiaal en tijd. Verminderde verspilling en verbeterde resource-allocatie dragen bij aan lagere operationele kosten.
 • Geoptimaliseerde processen zorgen voor snellere, nauwkeurigere en betrouwbaardere dienstverlening. Dit resulteert in een hogere klanttevredenheid doordat klanten sneller en consistenter worden bediend.
 • BPM zorgt voor gedocumenteerde en duidelijk gedefinieerde processen, wat leidt tot meer transparantie binnen de organisatie. Hierdoor kunnen medewerkers beter begrijpen hoe processen verlopen en waar verantwoordelijkheden liggen.
 • BPM maakt het gemakkelijker voor bedrijven om hun processen aan te passen aan veranderingen in de markt, regelgeving of interne behoeften. Dit verhoogt de flexibiliteit en helpt bedrijven om concurrerend te blijven.

Implementatie van BPM

Het implementeren van BPM kan een complex proces zijn, maar het volgen van een gestructureerde aanpak kan helpen om de uitdagingen te beheersen:

 1. Analyse van huidige processen: start met het in kaart brengen van alle huidige processen om een basislijn te creëren.
 2. Ontwerp van nieuwe processen: identificeer inefficiënties en ontwerp verbeterde processen.
 3. Implementatie van de ontworpen processen: voer de nieuwe processen in met behulp van geschikte BPM-software.
 4. Monitoring en verbetering: houd de prestaties van de nieuwe processen bij en zoek continu naar verbeterpunten.

Hulp nodig van een specialist? Informeer naar de mogelijkheden bij Working Talent.

Werken binnen de ICT

Alles leren over Business Intelligence

Wil je organisaties helpen hun bedrijfsprocessen te optimaliseren en data om te zetten in waardevolle inzichten? Dan is een carrière in Business Intelligence wellicht iets voor jou.

Bij Working Talent bieden we je de mogelijkheid om met ons IT traineeship door te groeien binnen vakgebieden als Business Intelligence, Data, Software Development, Cyber Security, DevOps en Business & IT. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele IT'er én om ervaring op te doen bij innovatieve opdrachtgevers.

Met onze ondersteuning leer je niet alleen de technische vaardigheden die nodig zijn, maar ook hoe je bedrijven kunt helpen om efficiënter te werken en betere strategische beslissingen te nemen. Dit traineeship is de perfecte springplank voor een succesvolle carrière in de dynamische wereld van IT!