Agile werken
Alles wat je moet weten over Agile werken

Wat is Agile werken?

We horen het steeds vaker: Agile werken. Een beweging in het bedrijfsleven die zich steeds verder aan het ontwikkelen is. De ontwikkeling begon ongeveer rond 2001 en sindsdien verspreidt het zich naar verschillende type en onderdelen van organisaties. Inmiddels zijn er al meer dan 100.000 Agile beoefenaars over de hele wereld. Maar wat is Agile werken precies en welke methoden vallen hieronder? In dit artikel lees je er alles over.

Over Agile

Wat is Agile werken?

Agile werken betekent letterlijk de behendigheid, wendbaarheid of lenigheid van de manier van werken. Het is een manier van denken, werken en organiseren om zo snel en effectief mogelijk in te spelen op interne en externe ontwikkelingen. Het gaat niet om het uitvoeren van meer werk in minder tijd, maar om meer waarde te creëren met minder werk. Niet harder werken, maar slimmer werken.

Vaak zijn we binnen organisaties gewend om vast te houden aan bepaalde gewoonten en zijn vaak vastgeroest aan bestaande processen. Wendbaarder of behendiger worden als organisatie ligt vaak niet voor de hand, maar toch zijn er steeds meer bedrijven die deze ontwikkeling in gang zetten. Door een Agile werkwijze te omarmen zijn ze in staat om beter om te gaan met continue veranderingen: ze worden net zo wendbaar als het snel veranderende kader waarin ze zich momenteel bevinden.

Zelforganiserende teams

De kern van agile werken

In een Agile organisatie staat klanttevredenheid altijd voorop bij de zelforganiserende teams. Agile reageert op de uitdagingen in het bedrijfsleven: hoe kun je toegevoegde waarde bieden aan klanten op grote schaal. De toegevoegde waarde wordt veelal gedreven door technologie, maar de implementatie door het Agile management.

Bij Agile werken verdwijnt de hiërarchische top-down communicatie en ontstaan er zelfsturende multifunctionele teams. Waar hiërarchische organisaties voorheen niet snel genoeg konden bewegen om voordeel te halen uit de kansen op de markt, kunnen ze dat met een Agile werkwijze wel. Om dit als organisatie te bereiken, moeten ze drie kernkarakteristieken ontarmen:

  • De wet van kleine zelfsturende teams: werk moet worden uitgevoerd in kleine teams die werken in korte cycli.

  • De wet van de klant: organisaties moeten waarde leveren aan de klant.

  • De wet van het netwerk: de gehele organisatie moet handelen als een interactief netwerk. Zonder deze principe zal de invloed van zelfsturende teams en de klantgerichtheid suboptimaal zijn.

Samen vormen ze de kern van het Agile werken. Ze bieden aan blijvende handleiding voor een Agile mindset.

Basisprincipes

De 12 Agile principes

Een organisatie die de Agile werkwijze wil gaan implementeren binnen de organisatie stelt:

  • Mensen en hun onderlinge interactie boven processen en hulpmiddelen

  • Werkende producten boven allesomvattende documentatie

  • Samenwerking met de klant boven contractonderhandelingen

  • Inspelen op verandering boven het volgen van een plan

Dit zijn de vier basisprincipes die passen bij de nieuwe werkwijze en hebben geresulteerd in de 12 Agile principes:

  1. Onze hoogste prioriteit: het tevredenstellen van klanten door het vroegtijdig en voortdurend opleveren van waardevolle producten.

  2. We benutten veranderingen, zelfs laat in het ontwikkelproces, om optimaal in te spelen op het concurrentievoordeel.

  3. We leveren elke paar weken of elke paar maanden werkende producten op.

  4. Tijdens het gehele project werken mensen op operationeel, tactisch en strategisch niveau dagelijks met elkaar samen.

  5. We geven gemotiveerde individuen de omgeving en support die ze nodig hebben om projecten uit te voeren en hebben vertrouwen dat ze de klus klaren.

  6. We brengen zoveel mogelijk informatie face-to-face over, omdat dit de meest efficiënte en effectieve methode is.

  7. Een werkend product is een primaire maatstaf voor vooruitgang.

  8. Met Agile processen kun je beter inspelen op duurzame ontwikkeling.

  9. We hebben continu aandacht voor hoge kwaliteit en een goed design om de agility te vergroten.

  10. We focussen ons op de core-business omdat dit essentieel is.

  11. De beste producten, vereisten en ontwerpen komen voort uit zelfsturende teams.

  12. Het team reflecteert op vaste tijden hoe ze nog effectiever kunnen werken en passen hun gedrag hierop aan.

Agile werkwijzen

Verschillende Agile methodes

Agile werken kan op verschillende manieren worden uitgevoerd binnen de organisatie. Er zijn een hele set aan werkwijze beschikbaar, maar onderstaand sommen we de belangrijkste Agile werkwijzen voor je op:

  1. Scrum: één van de belangrijkste teamgebaseerde werkwijze die tegenwoordig wordt gebruikt. Het zelforganiserende en multidisciplinaire ontwikkelteam werkt in korte cycli genaamd sprints. Elke sprint bestaat uit een aantal vaste ‘events’ die het proces structuur geven. Het team bestaat vaak uit een ontwikkelteam, Product Owner, Scrum Master en stakeholder. Ze maken vaak gebruik van een product backlog en een scrumbord. Deze methode leent zich niet alleen goed voor software, maar is ook prima bruikbaar voor andere sectoren.

  2. Kanban: een visueel systeem die de workflow en het werk visualiseert. Hiermee kun je potentiële knelpunten beter identificeren en oplossen, zodat het werk op een kostenefficiënte manier kan doorstromen met een optimale doorvoer. Het wordt vaak gebruik in Lean manufacturing en just-in-time productie. Het leent zich goed voor productiewerk, werk met een redelijke mate van voorspelbaarheid of met zeer korte deadlines.

  3. Agile Portfolio Management: ondersteunt een fijne, energieke manier van samenwerken. Het zorgt er onder andere voor dat je niet met hetzelfde vraagstuk bezig bent als je collega en dat je weet waar en waarom je ergens mee bezig bent. Het geeft inzicht, verbinding en richting. Aan de hand van drie grote cirkels op een muur of een groot rolbord wordt in één overzicht weergegeven welke ambities het team heeft en welke initiatieven daarbij horen. Een geschikt methode voor alle teams binnen diverse organisaties.

  4. SAFe: staat voor Scaled Agile Framework en bestaat uit drie organisatieniveaus: portfolio, program en team. Het is een opschaalmethode die gebruikmaakt van Scrum, Kanban, Lean en DevOps. Veel teams werken aan meerdere complexe producten in een steeds veranderende omgeving. Bekende bedrijven die hier gebruik van maken zijn Air France, KLM, Philips en de Belastingdienst.

  5. SNAP: staat voor Scaled Network Agile Portfolio en is een scaling model dat specifiek is ontwikkeld voor het gebruik buiten de IT-sector. Het laat kleine en wendbare teams met elkaar samenwerken op een wendbare manier. Het model gaat uit van een gezamenlijke purpose, maar laat teams zelf invulling geven aan de werkzaamheden.

  6. Spotify model: bestaat uit Squads, Tribes, Chapters en Guilds. Multidisciplinaire teams (squads) hebben alle vrijheid om binnen bepaalde kaders zelf te bepalen hoe zij hun werkzaamheden uitvoeren.

Voordelen

Waarom Agile werken?

Werken volgens een Agile methodiek levert een organisatie veel voordelen op. De vijf belangrijkste voordelen:

  • Het levert een hoge productkwaliteit op. Tijdens de ontwikkeling wordt een product regelmatig getest en eventuele aanpassingen kunnen makkelijk worden doorgevoerd omdat men snel bewust is van eventuele problemen.

  • Hoge klanttevredenheid: bij alle Agile werkwijzen staat de klant centraal. Ze worden altijd betrokken bij het hele proces. Hierdoor ben je er zeker van dat de klant krijgt wat ze willen.

  • Meer controle over projecten: door het gebruik maken van projectmanagement tools worden projecten beter inzichtelijk.

  • Minder risico’s: je werkt in korte cycli, waardoor je snel potentiële risico’s kunt herkennen en oplossen.

  • De Return on Investment (ROI) is sneller: bij Agile ontwikkeling doorloop je continu hetzelfde proces, waardoor je in een vroeg stadium de voordelen van het product kunt realiseren.

Daarnaast is het van belang dat je je als organisatie ook bewust bent van de valkuilen. Zo kent het Agile werken ook een aantal nadelen:

  • Teams kunnen makkelijk worden afgeleid door de vrijheid en onafhankelijkheid. Zonder duidelijke visie van hoe het eindresultaat eruit moet komen te zien is een verwaterde scope vaak onvermijdelijk. Het opstellen van KPI’s of een duidelijke roadmap kan een oplossing bieden.

  • Agile projecten kennen een korte doorlooptijd en snelle resultaten, zodat ze snel op de markt kunnen worden gebracht. Het kent vaak geen formele ontwerpfase, waardoor projectontwikkeling op lange termijn problematischer kan zijn. Het bepalen van must-haves binnen elke sprint en ernaar handelen kan een oplossing zijn.

  • Het vereist aanzienlijke inzet van iedereen die bij het project betrokken is, inclusief de klanten. Daarom is het belangrijk om een scrumboard bij te houden voor je team. Hier is de projectstatus van elke sprint zichtbaar.

Aan de slag met Agile

Scrum master worden

Wil jij organisaties helpen met het implementeren van een Agile & Scrum? Bij Working Talent bieden we je de mogelijkheid om met ons IT traineeship alles te leren over Scrum en Agile.

Het traineeship start altijd met een intensieve bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je niet alleen kennis met Agile & Scrum, maar ook met andere algemene IT-fundamentals, zoals: networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud.

Daarna is het tijd om het geleerde toe te passen in de praktijk bij één van onze opdrachtgevers. Zij kunnen je alles vertellen en leren over Agile & Scrum. Na het afronden van het IT traineeship kun gelijk als Scrum Master aan het werk.

Witteveen+Bos
UMCU
SuitSupply
VolkerWessels Telecom
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
UMCU
SuitSupply
VolkerWessels Telecom
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
UMCU
SuitSupply
VolkerWessels Telecom
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
UMCU
SuitSupply
VolkerWessels Telecom
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
UMCU
SuitSupply
VolkerWessels Telecom
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
UMCU
SuitSupply
VolkerWessels Telecom
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
software engineer vacature
Word jij onze nieuwe Accountmanager?