Wat doet qa analyst
Alles over de functie van Quality Assurance analist

Wat doet een QA Analyst?

In een wereld die draait om digitale transformatie en gegevensgestuurde besluitvorming, zijn QA Analisten van onschatbare waarde geworden. Maar wat houdt de functie van een QA Analyst in en hoe ziet deze er tegenwoordig uit?

De functie

Wat is een QA Analyst?

Een QA Analyst, of Quality Assurance Analyst, is verantwoordelijk voor het waarborgen van de kwaliteit van softwaretoepassingen. Dit omvat het identificeren van kwaliteitsproblemen, het ontwikkelen van testplannen, het uitvoeren van tests en het rapporteren van bevindingen aan het ontwikkelingsteam.

In een tijdperk waarin software een integraal onderdeel is van ons dagelijks leven, is de rol van een QA Analist cruciaal om ervoor te zorgen dat applicaties probleemloos werken en voldoen aan de verwachtingen van de gebruikers.

Taken en verantwoordelijkheden

Wat doet een QA Analist?

De specifieke verantwoordelijkheden van een QA Analist kunnen variëren, afhankelijk van het type organisatie en de aard van het softwareontwikkelingsproces. Toch zijn er enkele gemeenschappelijke taken en verantwoordelijkheden die deze functie definiëren:

 1. Testplanning en -ontwerp: ze ontwikkelen gedetailleerde testplannen op basis van softwarevereisten. Ze ontwerpen testcases en scenario's die de functionaliteit en prestaties van de software zullen evalueren.
 2. Uitvoeren van tests: QA Analisten voeren handmatige en geautomatiseerde tests uit om ervoor te zorgen dat de software correct werkt. Ze kunnen functionele tests, regressietests, prestatietests en meer uitvoeren.
 3. Bugs identificeren en documenteren: als ze problemen ontdekken, documenteren zij deze zorgvuldig en verstrekken ze gedetailleerde rapporten aan ontwikkelaars. Ze helpen bij het oplossen van problemen door inzicht te geven in de aard van de fouten.
 4. Kwaliteitsborging: ze spelen een sleutelrol in het waarborgen van de kwaliteitsnormen van een organisatie. Ze zorgen ervoor dat software voldoet aan de vereiste normen en specificaties.
 5. Samenwerken met ontwikkelingsteams: QA Analisten werken nauw samen met softwareontwikkelaars, productmanagers en andere belanghebbenden om ervoor te zorgen dat kwaliteitsproblemen tijdig worden opgelost.
 6. Testautomatisering: in een steeds sneller wordende ontwikkelingsomgeving kan testautomatisering essentieel zijn. QA Analisten ontwikkelen en onderhouden geautomatiseerde testscripts om herhaalbare taken te versnellen.
 7. Kwaliteitsrapportage: ze rapporteren over de voortgang van het testproces, identificeren risico's en bieden inzichten in de kwaliteit van de software.
Functie-eisen

Wat moet je kunnen in deze functie?

Om succesvol te zijn als QA Analist, zijn bepaalde kennis en vaardigheden essentieel:

 • Kennis van testmethodologieën zoals Agile, Scrum, of DevOps is cruciaal.
 • Kennis van geautomatiseerde testtools en programmeertalen kan het testproces versnellen en verbeteren.
 • Het vermogen om complexe problemen te identificeren en op te lossen is van groot belang.
 • Effectieve communicatie met ontwikkelingsteams en belanghebbenden is erg belangrijk voor het begrijpen en oplossen van problemen.
Daarnaast is het van belang dat je oog voor detail hebt en goed kunt samenwerken. In deze functie moet je namelijk elk aspect van software grondig kunnen evaluaren. Samen met het team pak je kwaliteitsproblemen aan.
Salaris

Wat is het salaris van een QA Analyst?

Het salaris van een QA Analist kan variëren op basis van ervaring, locatie en organisatie. In Nederland verdient een QA Analist gemiddeld tussen de €2.800 en €4.000 per maand. Voor data specialisten op universitair niveau kan het salaris hoger liggen, terwijl junior QA Analisten doorgaans aan het lagere einde van het bereik zitten. Als trainee bij Working Talent verdien je €3000 per maand. Na het afronden van het traineeship kun je starten in een junior of medior rol - en maak je een passende stap in salaris.

Jouw droombaan?

QA Analist worden

Om een QA Analist te worden, is vaak een hbo- of wo-opleiding in een relevant vakgebied zoals informatica, software engineering, of informatica nodig. Het volgen van een IT-traineeship kan ook een uitstekende manier zijn om in het vakgebied te komen als je de benodigde achtergrondkennis mist.

Een traineeship biedt de kans om hands-on ervaring op te doen en je vaardigheden verder te ontwikkelen. Zo biedt Working Talent een Data Traineeship voor aspirant QA Analisten, waarbij je kunt groeien naar functies als QA Analist, Data Scientist of Data Engineer.

Data traineeship

Data traineeship volgen bij Working Talent

Bij Working Talent streven we ernaar om jonge professionals op te leiden tot volwaardige specialisten.

Ons Data Traineeship begint met een intensieve IT-bootcamp van acht weken, waarin je de basis legt voor een succesvolle carrière in data-analyse en QA. Na het bootcamp krijg je de kans om je vaardigheden verder te ontwikkelen en door te groeien naar een veelbelovende carrière in dit dynamische vakgebied.

Klaar om de wereld van big data te verkennen? Ontdek de mogelijkheden bij Working Talent en zet vandaag de eerste stap in jouw carrière in QA en data-analyse!