Portfolio manager
Alles over de functie van Portfolio Manager

Wat doet een Portfolio Manager (in SAFe)?

Binnen het Scaled Agile Framework (SAFe) speelt de rol van een Portfolio Manager een essentiële rol in het coördineren en optimaliseren van de activiteiten op portfolio-niveau. Maar wat houdt deze rol precies in en hoe ziet de functie van Portfolio Manager in SAFe eruit? In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over deze functie.

Het SAFe framework

Wat is SAFe?

Het Scaled Agile Framework (SAFe) is een uitgebreid en schaalbaar kader dat organisaties in staat stelt om Agile principes en werkwijzen toe te passen op een grotere en complexere schaal. SAFe stelt bedrijven in staat om wendbaarheid te behouden terwijl ze opereren met meerdere Agile teams, zowel op teamniveau als op ondernemingsniveau.

Binnen SAFe wordt de conceptuele laag van de "Portfolio" onderscheiden, waarin de algehele richting, strategische doelen en investeringsbeslissingen van de organisatie worden beheerd. De rol van Portfolio Manager staat centraal in het vormgeven en coördineren van deze portfolio-activiteiten.

Taken en verantwoordelijkheden

Wat doet een Portfolio Manager in SAFe?

Een Portfolio Manager in SAFe heeft een belangrijke verantwoordelijkheid bij het beheren en optimaliseren van de portfolioprestaties om de strategische doelstellingen van de organisatie te bereiken. Enkele van de kernverantwoordelijkheden van een Portfolio Manager omvatten:

 • Strategische richting: samenwerken met leidinggevenden en senior management om de strategische doelen en richting van de organisatie te definiëren en te communiceren binnen het SAFe-framework.
 • Portfoliofinanciering: het beheren en optimaliseren van de allocatie van financiële middelen aan verschillende initiatieven en projecten binnen de portfoliolagen.
 • Investeringsmogelijkheden: identificeren van nieuwe investeringsmogelijkheden en initiatieven die in lijn zijn met de strategische doelstellingen. Deze beoordeel je ook op hun waarde en impact, en stelt ze voor aan de besluitvormingsinstanties.
 • Portfolio-epics: coördineren van de definitie en de uitvoering van portfolio-epics, grotere initiatieven die vaak meerdere Agile Release Trains (ARTs) omvatten.
 • Risicobeheer: identificeren en beheren van risico's die van invloed kunnen zijn op het succes van portfolio-initiatieven, inclusief het opzetten van risicobeperkende strategieën.
 • Continue verbetering: samenwerken met Agile Coaches en Lean-Agile Leaders om voortdurende verbetering te bevorderen.
 • Samenwerking: samenwerken met andere portfolio stakeholders, zoals Business Owners, Product Managers, Scrum Masters en Agile Teams om de uitvoering van strategische initiatieven te coördineren.
Vaardigheden en competenties

Wat moet je kunnen als Portfolio Manager?

Om succesvol te zijn in de rol van Portfolio Manager in SAFe, zijn verschillende vaardigheden en eigenschappen van belang:

 • Leiderschap: sterke leiderschapsvaardigheden om strategische richting te geven, teams te inspireren en stakeholders te betrekken.
 • Strategisch denken: om strategische doelstellingen te vertalen naar portfolio-initiatieven en investeringsbeslissingen.
 • Financiële expertise: begrip van financiële concepten en het vermogen om portfolio-investeringen te beheren en te optimaliseren.
 • Analytisch vermogen: capaciteit om gegevens en analyses te gebruiken om investeringsmogelijkheden en portfolio-prestaties te evalueren.
 • Communicatievaardigheden: goede communicatie en presentatievaardigheden om strategische doelen duidelijk te communiceren en samen te werken met diverse belanghebbenden.
 • Samenwerking: goed kunnen samenwerken met interne en externe belanghebbenden om portfolio-initiatieven te coördineren en af te stemmen.
Salaris

Wat is het salaris van een Portfolio Manager?

Het salaris van een Portfolio Manager in SAFe kan variëren afhankelijk van factoren zoals ervaring, locatie, organisatiegrootte en het succes van de portfolio-initiatieven. Gemiddeld kan het salaris variëren tussen € 4.000 en € 7.000 per maand.

Bij Working Talent bieden we maatwerk IT-traineeships aan waarbij je de kans krijgt om je te ontwikkelen tot Portfolio Manager in SAFe. Als IT trainee bij Working Talent verdien je een startend salaris van €3000 per maand. Na het afronden van het traineeship kun je starten in een junior rol als Portfolio Manager en ontvang je hiervoor een passend salaris.

Jouw droombaan?

Portfolio Manager in SAFe worden

Als je geïnteresseerd bent in de rol van Portfolio Manager in SAFe, zijn er verschillende paden die je kunt bewandelen. Bij Working Talent bieden we hiervoor diverse IT-traineeships aan waarbij je alles over Scrum-methodieken en Agile werken leert.

Tijdens ons traineeship krijg je de kans om je vaardigheden te ontwikkelen, te werken aan uitdagende projecten en een vaste baan te krijgen bij toonaangevende organisaties door heel Nederland. Je kunt aan de slag bij organisaties in diverse sectoren, van technologiebedrijven tot financiële instellingen en gezondheidszorg.

Ontdek vandaag nog je mogelijkheden bij Working Talent en zet de volgende stap in je carrière!