Wat doet een it consultant
Alles over de functie van IT Consultant?

Wat doet een IT Consultant?

Wat is een IT Consultant precies en hoe ziet de functie van een IT/ICT Consultant eruit?

Om gelijk antwoord op je vraag te geven, een IT Consultant analyseert de IT-systemen van bedrijven, evalueert de bevindingen en geeft advies over digitale werkprocessen. Binnen de consultancy zijn er verschillende specialisaties en neemt de vraag naar professionals neemt nog steeds toe. Heb jij een achtergrond in de IT en wil je graag IT Consultant worden? In dit artikel vertellen we je alles over de functie, specialisaties en hoe je ICT Consultant kunt worden.

Betekenis

Wat is een IT Consultant?

Een IT Consultant, ook wel ICT Consultant genoemd, speelt een grote rol binnen de structuur van de werkprocessen van de organisatie. Een IT Consultant moet zich verdiepen in hoe de organisatie in elkaar zit, voordat hij of zij advies uit kan brengen over de structurering van de ICT binnen het bedrijf. Deze adviezen m.b.t. de digitale werkprocessen en diensten, kan de organisatie vervolgens implementeren om de bedrijfsdoelstellingen te behalen.

Functie

Wat doet een IT Consultant?

Een IT Consultant analyseert de huidige IT-systemen van bedrijven en evalueert deze. Vervolgens brengt hij of zij advies uit over de benodigde IT-systemen en inrichting daarvan binnen de organisatie, om de doelstellingen te kunnen behalen.

Als consultant optimaliseer je dus als het ware de digitale werkprocessen en diensten binnen de organisatie. Je helpt organisaties met systeemontwikkelingen en integratie, en introduceert nieuwe systemen die mogelijk interessant zijn.

Belangrijk om te weten is dat er drie verschillende typen IT Consultants zijn: een IT & Business Consultant, IT Software Consultant en een IT Security Consultant. Zoals de namen al doen vermoeden: IT & Business concentreert zich op de inventaris, bedrijfsvoering en zakelijke behoeften. Software op het gebied van nieuwe software en security kijkt of de infrastructuur en digitale processen op een veilige manier zijn ingericht.

Het verschilt per specialisatie wat een IT Consultant precies doet. Als er geen sprake is van een specialisatie behoren over het algemeen de volgende taken en verantwoordelijkheden tot de functie:

  • Analyseren van IT-systemen en infrastructuren

  • Problemen in systemen analyseren, zwakke punten ontdekken of inefficiente processen.

  • Inzicht krijgen in de behoefte van organisaties m.b.t. digitale werkprocessen en diensten.

  • Beveiligingsbedreigingen opsporen en analyseren.

  • Advies geven m.b.t. digitale werkprocessen en diensten.

  • Rapporten opstellen over (nieuwe) technologie en het succes monitoren.

  • (eventueel) Technische oplossingen ontwerpen en implementeren.

  • Personeel trainen in het systeem- en softwaregebruik.

Kennis en vaardigheden

Wat moet je kunnen in deze functie?

Als IT Consultant is het belangrijk dat je kennis hebt van diverse hard- en software om goede adviezen uit te kunnen brengen. Belangrijk dus om op de hoogte te zijn van de nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de informatietechnologie.

Als consultant is je functie eigenlijk altijd tweeledig: je bent werkzaam binnen de IT en Consultancy. Daarom is het belangrijk dat je binnen beide vakgebieden goed je weg weet te vinden. Dit betekent dat binnen de Consultancy van je verwacht wordt dat je analytisch bent en goede oplossingen kunt presenteren die de organisatie verder helpen. Wat er binnen de IT van je verwacht wordt, hangt af van je specialisatie (Business & IT, Security of Software). Soms kan het ook zijn dat je van alle drie kennis moet hebben.

Verder is het belangrijk dat je goed kunt multitasken en goed om kunt gaan met het werken onder tijdsdruk i.v.m. het behalen van de deadlines. Goed kunnen organiseren, plannen, presenteren en samenwerken is ook van belang in deze rol.

Salaris

Wat is het salaris van een IT Consultant?

Het salaris van een IT Consultant is gemiddeld €3600 per maand. De salarissen variëren van €2900 tot €4300 per maand, afhankelijk van het opleidingsniveau. Met een universitaire opleiding verdien je al snel €4300. Met een hbo-opleiding €3500 en met een mbo-opleiding €3400. Verder verschilt het salaris nog per carrièreniveau. Een junior IT Consultant verdient gemiddeld €3300, een medior IT Consultant €3700 en een senior IT Consultant €4100. Wat je exact gaat verdienen is natuurlijk afhankelijk van je kennis, ervaring en de organisatie waarvoor je komt te werken.

Indien je nog niet genoeg ervaring hebt, kun je er ook voor kiezen om te starten met een IT-traineeship. Als IT trainee bij Working Talent verdien je een bovengemiddeld salaris van €3250 per maand (inclusief vakantiegeld). Na het afronden van het traineeship kun je starten in de rol als junior IT Consultant.

Goede carrièremogelijkheden

IT Consultant worden

Wil je graag een uitdagende en veelbelovende carrière? Om IT Consultant te worden is het belangrijk dat je een goede kennis hebt van diverse IT-systemen, digitale werkprocessen en diensten.

Daarnaast is het belangrijk dat je een hbo- of wo-opleiding hebt afgerond richting de IT/ICT. Denk aan de opleidingen Technische Informatica, Software Engineering of andere bèta opleidingen richting IT, wiskunde, natuurkunde of statistiek.

Veel bedrijven hebben interesse in net afgestudeerde IT’ers en stellen vaak geld beschikbaar voor een opleidingstraject om IT Consultant te worden. Dit uit zich vaak in een IT-traineeship waar je alle kneepjes van het vak kunt leren. Na het traineeship kun je aan de slag als junior IT Consultant.

IT trainee worden

IT-traineeship volgen

Bij Working Talent bieden we je de mogelijkheid om met ons IT-traineeship door te groeien naar functies binnen het vakgebied van data, development, DevOps en Business & IT. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele IT-specialist en daarmee ben je gegarandeerd verzekerd van een vaste baan. In dit geval verzekerd van een functie als IT Consultant!

Het IT-traineeship van Working Talent start altijd met een intensieve bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je kennis met algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud. Daarna kun jij je specialiseren of kiezen voor een meer algemene rol in de IT/ICT.

Na het afronden van de bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers om je skills verder te ontwikkelen en door te groeien tot een echte professional.