Wat doet developer
Alles over de functie van Developer

Wat doet een Developer?

Wat is een Developer - ook wel programmeur genoemd - precies en hoe ziet de functie van eruit?

We kunnen en willen steeds meer digitaal doen. En om dit mogelijk te maken hebben we developers - programmeurs - nodig. Alle systemen, websites, apps en andere programma’s komen namelijk niet zomaar uit de lucht vallen. Daar hebben we developers / programmeurs voor nodig. Wat zij precies doen? In dit artikel lees je alles over de functie van een Developer.

Development

Wat is Development?

Development is een verzamelnaam voor de ontwikkeling en het ontwerp van software, systemen, websites, apps en andere programma’s. Deze worden ontwikkeld door developers door het programmeren van de programma’s in een specifieke programmeertaal. Het doel hiervan is om de eindgebruiker te voorzien in hun behoefte, zodat de applicatie goed benut kan worden.

Development kun je over het algemeen onderverdelen in:

 • Front-end Development: developers die verantwoordelijk zijn voor de techniek aan de voorzijde van een applicatie, app of website.

 • Back-end Development: developers die verantwoordelijk zijn voor de achterzijde van een applicatie, app of website.

 • Full-stack Development: combinatie van front-end en back-end development.

 • App Development: developer die zich richt op het ontwerp, ontwikkeling en implementatie van apps.

Daarnaast heb je ook verschillende soorten ontwikkelmethodes binnen de development. De meeste developers/programmeurs kennen meerdere methodes. De meest gangbare zijn:

 • De lineaire/watervalmethode: stappen worden na elkaar doorlopen en afgerond. Een afgeronde stap vormt het startpunt voor de volgende stap.

 • De iteratieve methode: er wordt in afzonderlijke gedeelten ontwikkeld door developers. Een flexibele ontwikkelmethode waarbij niet alle vereisten van de software bij aanvang vast staan.

 • Agile methode: een ontwikkelproces die gericht is op snelheid en flexibiliteit. Er wordt gewerkt in kortdurende periodes die ‘sprints’ worden genoemd.

Functie

Wat is een Developer?

Een developer is werkzaam binnen de IT en focust zich op het programmeren van software - en wordt ook wel programmeur genoemd. Hij of zij ontwikkelt softwareprogramma's, websites, apps of applicaties. Ze zijn essentieel voor een goede werking van dit soort systemen.

Een developer/programmeur is een breed begrip. Zo worden ze ook vaak software ontwikkelaar genoemd, maar een software ontwikkelaar heeft andere verantwoordelijkheden dan een programmeur. Verder kennen we nog veel meer typen developers:

 • Front-end Developer: verantwoordelijk voor hoe de website eruit ziet, denk aan de opmaak en lay-outs. De vaardigheden bestaan uit het ontwerpen van gebruikersinterfaces (UI), ontwerpen van gebruikerservaring (UX), CSS, Javascript, HTML en UI Frameworks.

 • Back-end Developer: bouwt en onderhoud de server, applicatie en database om bijvoorbeeld een website mogelijk te maken of gegevens op te slaan. Back-end Developers spreken talen als PHP, Ruby, Python, Java en .NET. Daarbij maken ze gebruik van tools als MySQL, Oracle en SQL Server om gegevens te vinden, op te slaan en te wijzigen.

 • Full-stack Developer: combinatie van front-end en back-end development. Ze hebben kennis van alle vaardigheden en tools waarover een back-end en front-end developer beschikt.

 • Mobile Developer: developers die code schrijven voor applicaties die draaien op mobiele apparaten. Ze zijn bedreven in Java, Swift, Objective-C, Application Programming Interfaces en web development talen zoals HTML en CSS.

 • Game Developer: gespecialiseerd in het schrijven van games en ontwerpen van boeiende interactieve game ervaringen. Ze maken gebruik van frameworks zoals DirectX, OpenGL, Unity 3D, WebGL en programmeertalen als C, C++ en Java.

 • DevOps Developer: iemand die applicaties kan maken, kan implementeren en monitoren. Een DevOps developer gebruikt vaak Kubernetes, Docker, Apache Mesos, Jenkins C.I. en de Hashi Corp-stack.

 • Software Developer: verantwoordelijk voor het identificeren, ontwerpen, installeren en testen van softwaresystemen die vanaf de basis worden gebouwd. Ze hebben kennis van programmeertalen zoals JavaScript, C++, Ruby, C# en .Net.

 • Web Developer: gespecialiseerd in het ontwerpen van websites. Ze hebben kennis van HTML, CSS, JavaScript, PHP, databases, webdesign, ontwerp van gebruikerservaringen en SEO.

 • Security Developer: gespecialiseerd in het maken van systemen, methoden en procedures om de beveiliging van software systemen te testen en beveiligingsfouten te voorkomen of te verhelpen. Hiervoor gebruiken ze tools als Python en Ruby en codeertalen als C en C++.

Taken en verantwoordelijkheden

Wat doet een Developer?

Een Developer programmeert software en is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van websites, applicaties en/of softwareprogramma’s. De taken en verantwoordelijkheden van een programmeur kunnen flink verschillen per organisatie en specialisatie.

Zo focust de ene developer zich alleen op het schrijven van code en het programmeren van de software, terwijl de andere zich juist bezig houdt met het ontwikkelen van de software. Maar over het algemeen behoren de volgende taken en verantwoordelijkheden bij een Developer:

 • Analyseren van de wensen, behoeften en eisen van de klant

 • Vertalen van de wensen en eisen naar een ontwerp of plan

 • Opstellen en uitwerken van de gewenste specificaties

 • Prototypes testen, feedback verzamelen en doorontwikkelen

 • Plannen en uitvoeren van programmeer werkzaamheden

 • Testen van de software/applicatie/website en identificeren van knelpunten

 • Schrijven van gebruikershandleidingen en andere begeleidende documentatie voor zowel eindgebruikers als de technici die ermee moeten werken

 • Onderhouden en updaten van de applicatie (of het organiseren daarvan).

Functie-eisen

Wat moet je kunnen in deze functie?

Als Developer is het belangrijk dat je een goede kennis hebt van programmeertalen, frameworks, vereisten en regels binnen de development. Om kwaliteit te blijven leveren is het belangrijk dat je jouw kennis continu bij laat spijkeren. Naast dat je leergierig bent, is het ook van belang dat je oplossingsgericht en nauwkeurig te werk gaat.

Je gaat het gesprek aan met de klant om de behoeften te achterhalen. Met je kritisch vermogen zorg je voor een passende oplossing. Je kent je weg binnen bestaande databases, library’s en codefragmenten om de ontwikkeling van een nieuwe applicatie binnen de tijd en budget op te leveren.

Heb je nog niet genoeg kennis om aan de slag te kunnen als Developer? Je kunt ook starten met een IT-traineeship om een kickstart te geven aan je carrière. Tijdens het traineeship kun je je verdiepen in de specialisaties binnen het vakgebied. Na het afronden van het IT-traineeship kun je aan de slag in een passende development functie.

Salaris

Wat is het salaris van een Developer?

Het salaris van een Developer / Programmeur ligt tussen de €3300 en €4400. Wat je daadwerkelijk verdient is afhankelijk van je opleidingsniveau en carrièreniveau.

Als junior Developer verdien je tussen de €2800 en €3500. Als medior tussen de €3500 en €3800 en als senior tussen de €3800 en €4000. En over het algemeen geldt, hoe hoger het niveau van je afgeronde opleiding, hoe meer je gaat verdienen.

Als Developer trainee bij Working Talent verdien je een bovengemiddeld salaris van €3250 per maand (inclusief vakantiegeld). Na het afronden van het traineeship kun je starten in een junior rol - en ontvang je hier een passend salaris voor.

Jouw droombaan?

Developer worden

Wil je graag een uitdagende en veelbelovende carrière als back-end developer, front-end developer of software developer? Om developer te kunnen worden is het belangrijk dat je een relevante opleiding hebt afgerond op hbo- of wo- niveau. Denk aan IT-opleidingen richting development, informatica of andere ICT-gerelateerde opleiding.

Als je net je opleiding hebt afgerond beheers je vaak verschillende programmeertalen en heb je alle basiskennis in huis om aan de slag te gaan in een development functie. Maar om een goede vertaalslag te maken naar de praktijk en je carrière een kickstart te geven, kun je ook starten met een IT-traineeship. Tijdens het traineeship kun je een specialisatie kiezen en ontdekken wat je écht leuk vindt!

Als Developer of Programmeur kun je aan de slag bij uiteenlopende organisaties. Denk aan ICT bedrijven, ICT afdelingen binnen middelgrote tot grote organisaties of bedrijven die websites en apps ontwikkelen. Dit beroep kun je binnen diverse branches uitvoeren:

 • Gezondheidszorg

 • Industrie

 • Bouw

 • Infrastructuur

 • Onderwijs

 • Overheid

 • Energie

 • Financiële dienstverlening

 • Zakelijke dienstverlening

IT-traineeship

Developer traineeship volgen

Bij Working Talent bieden we je de mogelijkheid om met ons IT-traineeship door te groeien naar functies binnen het vakgebied van data, development, DevOps en Business & IT. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele IT-specialist en daarmee ben je gegarandeerd verzekerd van een vaste baan.

Het IT-traineeship van Working Talent start altijd met een intensieve bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je kennis met algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud. Daarna kun jij je specialiseren binnen het vakgebied development.

Na het afronden van de bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers om je skills verder te ontwikkelen en door te groeien tot een professionele Developer!