Wat doet een data scientist
Alles over de functie van Data Scientist

Wat doet een Data Scientist?

Wat is een Data Scientist precies en hoe ziet de functie van een Data Scientist eruit?

De ontwikkelingen en veranderingen rondom data gaan erg snel. We verzamelen en beheren tegenwoordig zoveel data dat het bij veel bedrijven een grote prioriteit is om deze gegevens op de juiste manier te analyseren. Een Data Scientist structureert en analyseert deze grote hoeveelheden data om er vervolgens bepaalde conclusies en adviezen uit te halen.

In dit artikel lees je alles over Data Science, de functie Data Scientist en hoe je een echte data specialist kunt worden.

Data, data, data...

Wat is Data Science?

Allereerst even het begrip Data Science uitgelegd. Want wat is Data Science precies?

Dit is een vakgebied dat gericht is op het verkrijgen van inzichten uit data. Voornamelijk uit databases en ongestructureerde data. Ongestructureerde data is eigenlijk alle data wat niet in een bepaalde format wordt verzameld: denk aan video’s, afbeeldingen, social media, e-mails of Word-bestanden.

Veel organisaties zetten Data Science in om waardevolle bedrijfsstrategieën te formuleren en bedrijfsdoelen te realiseren. Zo wordt het ingezet bij bijvoorbeeld de productontwikkeling, het opsporen van bottlenecks in de productie en bij de customer experience optimalisatie. In principe kunnen alle beoordelingsprocessen binnen een organisatie in aanmerking voor de toepassing van data science.

Het doel van de toepassing van Data Science is om de bedrijfsprocessen te verbeteren door ze effectiever en efficiënter in te richten. Dit verstevigt onder andere de concurrentiepositie, maar kan ook je omzet laten groeien en/of kosten reduceren.

Betekenis

Wat is een Data Scientist?

Een Data Scientist is iemand die de grote hoeveelheden data binnen de organisatie structureert en analyseert. Uit deze data kan een scientist vervolgens bepaalde inzichten ontdekken, conclusies trekken en relevante adviezen geven voor de organisatie.

Tegenwoordig beschikken veel organisaties over ‘big data’. Het is sinds de afgelopen jaren een enorme trend geworden in veel branches en daarmee neemt de vraag naar Data Scientisten enorm toe. Een Data Scientist is namelijk in staat om deze grote en complexe data vraagstukken te beantwoorden door algoritmen te creëren en ontwikkelen.

Het werk van een Data Scientist kom je eigenlijk overal tegen. Om een makkelijk voorbeeld te noemen: als je online aan het winkelen bent kom je vast en zeker aanbevelingen op de website tegen met interessante producten. Aanbevelingen die zijn ontstaan op basis van eerdere aankopen van klanten. Uit deze gegevens kan een scientist een soortgelijk profiel schetsen.

Functie

Wat doet een Data Scientist?

Een Data Scientist zorgt voor waardevolle inzichten verkregen uit grote hoeveelheden informatie uit databases en ongestructureerde data. Hij of zij is in staat om triviale verbanden te vinden in grote hoeveelheden data. Dit doet een scientist door middel van speciale tools, software en het schrijven van algoritmen om data te ontsluiten, structureren en analyseren.

Wat je als Data Scientist uiteindelijk precies gaat doen, welke data of processen je gaat analyseren is uiteraard afhankelijk van de organisatie. Zo kun je bezig zijn met het analyseren van de bedrijfsvoering, het optimaliseren van de productontwikkeling of customer experience.

Wel zijn er een aantal veel voorkomende werkzaamheden die bij elke organisatie hetzelfde zijn. We hebben het dan over de volgende taken en verantwoordelijkheden van een Data Scientist:

 • Ontwerpen, beheren en optimaliseren van data systemen en databases.

 • Oplossen van vraagstukken vanuit de bedrijfsvoering. Hiervoor is het van belang dat je de beste statistische methodologie analyseert en selecteert.

 • Beschrijven en visualiseren van de ontdekte inzichten. Deze inzichten rapporteer en deel je met het management en andere belanghebbenden.

 • Maken van voorspellingsmethoden en het herkennen van patronen.

 • Verschillende soorten data met elkaar samenbrengen.

 • Opsporen van onregelmatigheden in data.

Over het algemeen besteed je als Data Scientist ongeveer 80% van je tijd aan het oplossen van data vraagstukken binnen de organisatie door het ontwerpen, beheren en optimaliseren van data systemen en databases. De overige tijd besteed je aan de optimalisatie en rapportage.
Kennis en vaardigheden

Wat moet je kunnen als Data Scientist?

Als Data Scientist is het belangrijk dat je over een aantal basisvaardigheden beschikt. Zo is het van belang dat je analytisch sterk bent en in staat bent om verbanden te herkennen. Je gaat zeer nauwkeurig te werk en je bent zeer gedisciplineerd. Verder moet je over de volgende competenties beschikken:

 • Je hebt een uitstekend wiskundig vermogen en kunt goed conceptueel denken.

 • Je hebt oog voor detail, doorzettingsvermogen en bent innovatief.

 • De vraagstukken los je op een methodische en logische manier op.

 • En uiteraard kun je big data juist analyseren, modelleren en interpreteren.

Daarnaast is het belangrijk dat je kennis hebt van één of meerdere tools die belangrijk zijn om de big data analyseren:

 • Data Science tools, zoals: SQL, R, SAS of Matlab

 • Python als programmeertaal

 • Simulatie, scenario-analyse en algoritme modellen

Salaris

Wat is het salaris van Data Scientist?

Het salaris van een Data Scientist is gemiddeld €3900 per maand. De salarissen variëren van €3300 tot €4500. Met een universitaire opleiding ligt het gemiddelde op €4400. Met een hbo-opleiding ontvang je gemiddeld €3600 en met een mbo-opleiding €3500.

Wat je exact gaat verdienen als Data Scientist is natuurlijk afhankelijk van je ervaring, kennis en het type organisatie. Wat wel zeker is, is dat de toename van big data de vraag naar scientisten enorm is gestegen. Er zijn alleen nog maar weinig data specialisten en daarom kun je als scientist vaak zeer goed verdienen.

Je kunt ook als freelance data specialist aan het werk. Het freelance tarief ligt over het algemeen tussen de €75 en €110.

En voor als je nog niet veel ervaring hebt, kun je ook als Data trainee aan de slag om vervolgens door te groeien als Data Scientist. Als Data trainee verdien je tussen de €2400 en €3000 per maand. Bij Working Talent ontvang je een bovengemiddeld salaris van €3250 per maand (inclusief vakantiegeld).

Goede carrièremogelijkheden

Data Scientist worden

Wil jij graag een uitdagende en veelbelovende carrière als Data Scientist? Om te beginnen in deze sector heb je vaak een goede basiskennis nodig van statistische analyses, verschillende organisaties en relevante tools. Daarnaast is het belangrijk dat je een hbo- of wo-opleiding hebt afgerond richting wiskunde, data, statistiek of economie.

Voor als je nog geen goede basiskennis hebt van statistische analyses en relevante programmeertools, raden we je aan om te beginnen met een Data Traineeship. Na het traineeship kun je aan de slag als junior Data Scientist en ontvang je niet alleen een goed salaris, maar gaat er ook een wereld voor je open betreft carrièremogelijkheden!

Data trainee worden

Data traineeship volgen

Bij Working Talent bieden we je de mogelijkheid om met ons Data Traineeship door te groeien naar functies als Data Analist, Data Scientist of Data Engineer. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele data specialist en je bent gegarandeerd verzekerd van een vaste baan.

Het Data Traineeship van Working Talent start altijd met een intensieve IT-bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je kennis met algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud. Daarna kun jij je specialiseren als data specialist.

Na het afronden van de bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers om je skills verder te ontwikkelen en door te groeien tot een echte professional.

IT-traineeship
Start jouw IT carrière bij WT!