Cloud engineer
Alles over de functie van een Cloud Engineer

Wat doet een Cloud Engineer?

Wat is een Cloud Engineer precies en hoe ziet de functie er uit?

Een term die je steeds vaker voorbij hoort komen: Cloud Engineer. Maar wat doet hij of zij eigenlijk? Een Cloud engineer helpt voornamelijk organisaties met de transitie naar de cloud. Waar jij je dan precies mee bezig houdt lees je in dit artikel!

Over de functie

Wat is een Cloud Engineer?

Een Cloud Engineer komt veel overeen met de functie van een netwerk- of systeembeheerder. Deze functies zijn alleen veel breder. Een Cloud ingenieur focust zich volledig op cloud-oplossingen gericht op bijvoorbeeld Amazon Web Services, Google Cloud of Microsoft Azure. Hij of zij kent alle nieuwste technologieën en is een specialist in het leveren van innovatieve cloud-oplossingen.

Taken en verantwoordelijkheden

Wat doet een Cloud Engineer?

Als Cloud Engineer ben je verantwoordelijk voor het analyseren, ontwerpen en ontwikkelen van cloud-oplossingen. Je zorgt voor een goede installatie en werking van de cloud omgevingen. Je ondersteunt klanten met de transitie naar cloud omgevingen en voert ook daarna werkzaamheden uit voor een blijvend goede werking.

Samen met een Agile ontwikkelteam zorg je voor de ontwikkeling van verschillende laaS en PaaS-omgevingen. Doormiddel van multidisciplinaire teams en overleggen werk je nauw samen om de kwaliteit, security en stabiliteit te waarborgen van de systemen. De taken en verantwoordelijkheden verschillen per functie, maar over het algemeen ben je verantwoordelijk voor:

  • Het ontwerpen en ontwikkelen van cloud software

  • Applicaties van, naar en op platforms migreren

  • Schrijven van code in vaak één specifieke programmeertaal

  • Applicaties bouwen, testen, implementeren en onderhouden.

  • Gebruiken van API’s, opdrachtregelinterface en SDK’s.

  • Implementeren van beveiligingsmaatregelen

  • Ervaringen monitoren, testen en bewerkingen doorvoeren.

Functie-eisen

Wat moet je kunnen in deze functie?

Als Cloud Engineer is het belangrijk dat je een goede kennis hebt van IT-infrastructuren en systeembeheer om je rol goed uit te kunnen voeren. Verder is het belangrijk dat je bekend bent met technieken als: laaS, Paas, app services, VSTS, ACS, ARM-templates, Powershell, CI/CD, Cosmos DB en SQL.

Er wordt van je verwacht dat je op de hoogte bent van de nieuwste innovaties en actuele vraagstukken op het gebied van cloud omgevingen. Daarnaast kun je goed samenwerken binnen een Agile ontwikkelteam en ben je niet bang om initiatief te tonen.

Salaris

Wat is het salaris van een Cloud Engineer?

Het salaris van een Cloud Engineer ligt gemiddeld tussen de €3300 en €4500. Wat je daadwerkelijk verdient is afhankelijk van je opleidingsniveau en carrièreniveau.

Als beginnend Cloud Engineer ligt je salaris ongeveer tussen de €2800 en €3500. Het salaris van een medior ligt tussen de €3500 en €4000 per maand en van een senior tussen de €4000 en €4500. Hoe hoger je afgeronde opleiding en hoe meer ervaring je hebt, des te meer je gaat verdienen.

Als je nog niet genoeg ervaring hebt kun je beginnen als Cloud Engineer trainee. Als trainee bij Working Talent verdien je minimaal €3250 per maand. Na het afronden van het traineeship kun je starten in een junior rol - en ontvang je hier een passend salaris voor.

Jouw droombaan?

Cloud Engineer worden

Om Cloud Engineer te worden is het belangrijk dat je een IT-gerelateerde hbo- of wo-opleiding hebt afgerond. Het is belangrijk dat je de benodigde ervaring hebt op het gebied van IT-infrastructuren en systeembeheer. De meeste Cloud Engineers zijn daarom eerst werkzaam geweest als systeem- of netwerkbeheerder en hebben hierdoor relevante werkervaring opgedaan.

Om relevante ervaring op te doen kun je ook starten met een IT traineeship. Bij Working Talent bieden we je tijdens dit traineeship de mogelijkheid om ervaring op te doen als systeem- of netwerkbeheerder bij één van onze opdrachtgevers. Na het afronden van het IT-traineeship kun je sneller doorgroeien naar de functie van Cloud Engineer.

Waar kom ik te werken?

Steeds meer organisaties werken met openbare, private en hybride cloud-infrastructuren. Als cloud ingenieur kun je daarom aan de slag bij heel veel verschillende organisaties. Je kunt aan de slag bij ICT bedrijven of op ICT-afdelingen bij middelgrote tot grote organisaties. Dat kan binnen diverse sectoren: gemeenten en overheden, zorg, techniek, bouw, onderwijs en de financiële en zakelijke dienstverlening.

Traineeship

Business & IT traineeship volgen

Bij Working Talent bieden we je de mogelijkheid om met ons IT traineeship door te groeien naar functies binnen het vakgebied van Business & IT. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele IT-specialist en daarmee ben je gegarandeerd verzekerd van een vaste baan. In dit geval verzekerd van een functie als Cloud Engineer.

Het IT traineeship van Working Talent start altijd met een intensieve bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je kennis met algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud. Daarna kun jij je specialiseren en alles leren over het vakgebied Business & IT.

Na het afronden van de bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers om je skills verder te ontwikkelen en door te groeien tot een professionele Cloud Engineer!

IT-traineeship
Start jouw IT carrière bij WT!