Wat doet business owner
Alles over de functie van Business Owner

Wat doet een Business Owner (in SAFe)?

Als je bekend bent met Agile werken, heb je vast wel gehoord van het Scaled Agile Framework (SAFe). Binnen SAFe is de rol van de Business Owner van cruciaal belang voor het succes van een organisatie. Maar wat houdt deze rol precies in en hoe ziet de functie van Business Owner in SAFe er anno 2023 uit? In dit artikel lees je alles over de functie.

Het SAFe framework

Wat is SAFe?

Het Scaled Agile Framework (SAFe) is een geavanceerd en schaalbaar framework voor Agile werken. Het stelt organisaties in staat om Agile principes en praktijken toe te passen op een grotere, meer complexe schaal. Hierdoor kunnen organisaties efficiënter werken, sneller waarde leveren aan klanten en beter inspelen op veranderende marktomstandigheden.

Binnen SAFe werken teams samen in zogenaamde 'Agile Release Trains' (ARTs). Dit zijn zelforganiserende en multidisciplinaire teams die in staat zijn om waardevolle en hoogwaardige producten en diensten te leveren. Elk Agile Release Train heeft een Business Owner die een essentiële rol speelt in het succes van de trein.

Taken en verantwoordelijkheden

Wat doet een Business Owner in SAFe?

Een Business Owner in SAFe is een sleutelfiguur binnen het Agile Release Train. Deze rol wordt vaak ingevuld door een persoon met sterke zakelijke en domeinkennis, zoals een productmanager of producteigenaar.

De Business Owner vertegenwoordigt de klant, de gebruikers en andere belanghebbenden. Ze hebben een diepgaand begrip van de behoeften van de klant en zorgen ervoor dat deze behoeften in lijn zijn met de strategie van de organisatie.

De verantwoordelijkheden van de Business Owner zijn divers en omvatten onder meer:

 1. Visie en Roadmap: werkt samen met de Product Manager om de visie en roadmap voor het product of de dienst te ontwikkelen en te communiceren. Deze visie vormt de richting voor de ontwikkeling van het product.
 2. Backlogbeheer: is verantwoordelijk voor het prioriteren van de Product Backlog. Ze werken nauw samen met de Product Manager en de Agile Teams om ervoor te zorgen dat de meest waardevolle items bovenaan staan en klaar zijn om te worden opgepakt.
 3. Acceptatiecriteria: definieert acceptatiecriteria voor user stories en andere backlog-items. Dit zorgt ervoor dat de resultaten voldoen aan de verwachtingen van de klant en waarde toevoegen aan het product.
 4. Stakeholder management: onderhouden van goede relaties met alle belanghebbenden, waaronder klanten, gebruikers, executives en andere teams. Ze begrijpen de behoeften van deze belanghebbenden en zorgen ervoor dat deze worden meegenomen in het ontwikkelproces.
 5. Demo's en feedback: neemt actief deel aan de Sprint Reviews en Release Train Inspect & Adapt (I&A) bijeenkomsten. Hiermee kunnen ze het werk van de Agile Teams bekijken en waardevolle feedback geven.
 6. Go/No-Go beslissingen: heeft de bevoegdheid om 'Go/No-Go'-beslissingen te nemen voor de releases. Ze beoordelen of de functionaliteit voldoet aan de kwaliteitsnormen en klaar is om aan klanten te worden geleverd.
 7. Business value: gefocust op het maximaliseren van de Business Value van het product. Dit betekent dat ze ervoor zorgen dat wat er wordt ontwikkeld waarde toevoegt voor de klant en bijdraagt aan het realiseren van de strategische doelen van de organisatie.
Vaardigheden en competenties

Wat moet je kunnen als Business Owner?

Om succesvol te zijn in de rol van Business Owner in SAFe, zijn bepaalde vaardigheden en eigenschappen essentieel:

 1. Domeinkennis: je moet diepgaande kennis hebben van het domein waarin het product of de dienst opereert. Dit omvat kennis van de branche, de behoeften van klanten en de concurrentie.
 2. Strategisch denken: je moet strategisch kunnen denken en de visie van de organisatie kunnen vertalen naar concrete plannen en acties.
 3. Samenwerking: je werkt nauw samen met verschillende belanghebbenden, waaronder Product Managers, Agile Teams en klanten. Goede samenwerking en communicatieve vaardigheden zijn cruciaal.
 4. Besluitvaardigheid: als Business Owner moet je in staat zijn om belangrijke beslissingen te nemen en prioriteiten te stellen voor de ontwikkeling van het product.
 5. Resultaatgericht: je bent gericht op het leveren van waarde aan klanten en het behalen van de strategische doelen van de organisatie.
 6. Agile Mindset: je begrijpt en omarmt de principes van Agile werken en bent bereid om te leren en te verbeteren.
Salaris

Wat is het salaris van een Business Owner?

Het salaris van een Business Owner in SAFe kan variëren afhankelijk van factoren zoals ervaring, locatie en het type organisatie. Gemiddeld kan het salaris van een Business Owner in SAFe variëren tussen € 3.500 en € 6.000 per maand. Hoe meer ervaring en successen in het leiden van Agile Release Trains, hoe hoger het salaris kan zijn.

Als IT trainee bij Working Talent verdien je €3000 per maand. Na het afronden van het traineeship kun je starten in een junior rol als Business Owner - en ontvang je hier een passend salaris voor.

Jouw droombaan?

Business Owner in SAFe worden

We hebben regelmatig vacatures voor ervaren Business Owners, maar ook voor ambitieuze professionals die willen doorgroeien naar deze rol. Bij Working Talent bieden we een op maat gemaakt IT traineeship aan waarin je kunt groeien naar een rol als Business Owner in SAFe.

Met ons traineeship krijg je de kans om je kennis en vaardigheden te ontwikkelen, te werken aan uitdagende projecten en een vaste baan te krijgen bij toonaangevende organisaties. Als Business Owner in SAFe kun je aan de slag bij organisaties in verschillende sectoren, van IT-bedrijven tot financiële instellingen en gezondheidszorg.

Ontdek vandaag nog jouw mogelijkheden bij Working Talent en zet de volgende stap in jouw carrière!