Devops trainee worden
Functieprofiel DevOps trainee

DevOps trainee worden: functie, salaris en werkzaamheden

Wil jij graag DevOps trainee worden? Met het DevOps traineeship van Working Talent kun jij je skills verder ontwikkelen en ervaring op doen bij toffe organisaties!

Tijdens het DevOps traineeship leer je alle kneepjes van het vak en weet je straks precies hoe je jouw geleerde kennis kunt toepassen in de praktijk. En misschien wel het allerbelangrijkste: je kunt jezelf ontwikkelen én tegelijkertijd geld verdienen.

Om te kijken of het beroep van een DevOps trainee écht bij jou past, geven we in dit artikel antwoord op al jouw vragen. Je leest hier alles over de functie, salaris, werkzaamheden en competenties die je nodig hebt.

Over de functie

Wat is een DevOps trainee?

Als DevOps trainee werk je bij een organisatie en volg je tegelijkertijd een opleiding. Deze combinatie van werken en leren staat beter bekend als een traineeship. Het is een volwaardige baan waarin je de mogelijkheid krijgt om jezelf te ontwikkelen tot volwaardige DevOps engineer.

Als DevOps trainee werk je gedurende een vastgestelde periode aan verschillende projecten of functies binnen het bedrijf. De exacte inhoud van de projecten en opdrachten is vaak afhankelijk van het doel van het traineeship en in welke functie jij je wilt specialiseren. Dit hangt mede af van wat de organisatie wil waarvoor jij komt te werken. De vraag naar DevOps engineers is enorm, dus de keuze is reuze. Na het afronden van het DevOps traineeship kun je ook vaak een vaste functie bekleden binnen de organisatie.

Taken en verantwoordelijkheden

Wat doet een DevOps trainee?

Een DevOps trainee volgt over het algemeen één à twee jaar lang een traineeship om zichzelf te ontwikkelen. Binnen dit tijdsbestek kun je écht heel veel leren, want je krijgt als trainee alle ruimte om jezelf te ontwikkelen tot een ware specialist.

Afhankelijk van jouw interesses en vaardigheden kun jij het DevOps traineeship deels zelf samenstellen. Zo mag je vaak zelf aangeven aan welke projecten je graag wilt meewerken of over welke IT-fundamentals je meer te weten wilt komen. Je ziet ook vaak dat een organisatie je juist aan allerlei verschillende projecten laat meewerken, zodat je straks precies weet wat je wel of niet leuk vindt.

Kennis en vaardigheden

Hoe word je DevOps trainee?

Om aan de slag te kunnen als DevOps trainee moet je in het bezit zijn van een afgeronde hbo of universitaire richting de IT of development. Over het algemeen wordt er niet gevraagd naar een specifieke opleiding, als je maar een opleiding hebt afgerond die deze richting op gaat.

Voor elk traineeship gelden vaak net weer wat andere specifieke eisen. Maar over het algemeen vinden organisaties het een pluspunt als je naast je studie ook nevenactiviteiten hebt gedaan. Daarnaast heb je net zoals bij alle andere beroepen, ook als DevOps trainee specifieke vaardigheden nodig.

Zo is het belangrijk dat je gedreven en ambitieus genoeg bent om een traineeship te volgen. Het is namelijk een intensief programma waarbij je als volwaardige werknemer meewerkt aan projecten, en tegelijkertijd ook nog veel moet leren. Daarnaast moet je als trainee uiteraard ook graag willen leren en jezelf willen verbeteren.

Verder is het van belang dat je een goed analytisch vermogen hebt en over een gezonde portie doorzettingsvermogen beschikt. En er uiteraard veel plezier in hebt!

Taken en verantwoordelijkheden

Hoe ziet een werkdag van een DevOps trainee eruit?

Ondanks dat het DevOps traineeship een opleidingstraject is, krijg je wel de verantwoordelijkheden en salaris die bij een startersfunctie horen. Je werkt aan verschillende projecten en opdrachten. De inhoud van zo'n project of opdracht is echter afhankelijk van het doel van het traineeship. De taken en verantwoordelijkheden van een DevOps trainee zijn dus erg verschillend, omdat ze van te voren niet zijn vastgelegd.

Het enige wat je zeker weet is dat je ongeveer 10 tot 15 procent van een traineeship besteedt aan het opleidingsprogramma. Dit programma bestaat uit kennis- en vaardigheidstrainingen van veelal deskundigen en experts die de organisatie zowel van binnen als buiten goed kennen.

Daarnaast worden er ook vaak soft skills-trainingen en cursussen aangeboden die goed zijn voor je persoonlijke ontwikkeling. Denk aan persoonlijk leiderschap, effectief omgaan met emoties, positief denken of assertief handelen.

Salaris

Wat is het salaris van een DevOps trainee?

Het salaris van een DevOps trainee ligt gemiddeld tussen de €2.100 en €3.00, gebaseerd op een 40-urige werkweek. Bij Working Talent verdien je een bovengemiddeld salaris van € 3250 (inclusief vakantiegeld).

Als trainee werk je als volwaardige werknemer binnen de organisatie, en daar krijg je ook naar betaald. Het salaris is vaak vergelijkbaar met een IT startersfunctie. Wat je daadwerkelijke salaris als trainee zal zijn is afhankelijk van je opleidingsniveau en het type traineeship. Daarnaast kan de hoogte van het salaris ook nog verschillen per organisatie.

Het opleidingstraject tijdens het traineeship is eigenlijk altijd kosteloos. En na het behalen van het traineeship gaat vaak je salaris ook nog eens omhoog. Hoeveel dit precies is, is afhankelijk van je werkgever en de inzet die jij hebt getoond tijdens het traineeship. Hoe meer jij van jezelf hebt laten zien, des te sterker je onderhandelingspositie is. Je kunt dan vaak rekenen op een mooie salarisverhoging.

Top functies

Baankansen voor een DevOps engineer

Bedrijven investeren niet zomaar in een DevOps traineeship. Dit doen ze bijna altijd met het doel om top talenten en pas afgestudeerden op te leiden, zodat ze na het afronden van het traineeship de topfuncties binnen het bedrijf kunnen bekleden. De baankasen binnen de IT en DevOps zijn erg goed.

Let er alleen wel op dat je de traineeship kiest die écht bij je past en waar je een goed gevoel bij hebt. In deze periode wordt namelijk erg veel van je verwacht en het is niet te vergelijken met een gewone startersfuntie. Maar de kansen om topfuncties te bekleden zijn ook niet te vergelijken met een junior rol binnen de organisatie.

DevOps trainee worden

Welke soorten IT-traineeships zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten IT-traineeships online te vinden waar jij je verder kunt ontwikkelen als DevOps engineer. Maak een shortlist van een aantal aanbieders waarvan jij denkt dat die het beste bij jou passen. Neem een kijkje op hun website, check de social media kanalen en ga op je gevoel af. Ga vooral ook in gesprek met de organisaties, want alleen zo ontdek je welk traineeship het beste aansluit bij jouw wensen.

Bij Working Talent hebben we ons IT traineeship zo ingericht dat je er precies achter kunt komen wat je nou écht leuk vindt. Ons traineeship start met een IT-bootcamp van acht weken:

  • De eerste drie weken leer je alles over belangrijke IT-fundamentals als Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud.
  • De opeenvolgende vijf weken kies je een specialisatie die het beste bij jou past. Denk aan data, security, development, DevOps, business & IT of business intelligence.

Na de bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers, met als doel dat je na 16 maanden in vaste dienst treedt bij de organisatie en kun je aan de slag als DevOps engineer.

IT-traineeship
Start jouw IT carrière bij WT!