Clark tibbs oq Stl2 L5ox I unsplash

De waarde van intrinsieke motivatie

Working Talent Een onderdeel uit het proces
apr. 2023

Sollicitatiegesprekken zijn een essentieel onderdeel van de sollicitatieprocedure voor het selecteren van het juiste IT-talent. Wat zijn hun drijfveren? Waar kunnen wij ze voor wakker maken? Waar worden zij gelukkig van? Wat geeft hen voldoening? Met andere woorden: wat is de intrinsieke motivatie?


Intrinsieke motivatie is een krachtige drijfveer die mensen ertoe aanzet om te doen wat ze graag doen, ongeacht externe beloningen of druk. Intrinsieke motivatie zien wij als een belangrijke factor in het succesvol doorlopen van een traineeship en het aangaan van een duurzame relatie tussen trainee en opdrachtgever. We gaan voor een match waar het IT-talent echt tot zijn recht komt en de opdrachtgever optimaal wordt gefaciliteerd!


Het curriculum vitae (cv) is een onmisbaar onderdeel van het sollicitatieproces. Het cv is een samenvatting van werkervaring, opleiding, vaardigheden, prestaties, etc.. Het zorgt voor een eerste indruk. Welke in veel gevallen direct bepalend is of een potentiële kandidaat wel of niet wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Toch zegt een cv niet altijd alles, persoonlijkheid en motivatie zijn hier bijvoorbeeld lastiger uit op te maken. Dat terwijl in veel gevallen juist deze factoren doorslaggevend zijn in het vinden en matchen van het juiste IT-talent.

Nick fewings 0y DB18sw Vc unsplash
Kwaliteit, Plezier en Innovatie

De kracht van Intrinsieke Motivatie

Zoals hiervoor al even kort aangestipt is intrinsieke motivatie een persoonlijke motivatie om iets (in dit geval werkzaamheden) te verrichten vanwege de vervulling of interessante aspecten van de activiteit zelf, in plaats van externe beloningen. Het is een innerlijke motivatie die voortkomt uit het plezier, de nieuwsgierigheid en het gevoel van persoonlijke voldoening dat voortkomt uit de activiteit.


Al met al zorgt deze motivatie ervoor dat medewerkers sneller met plezier naar hun werk gaan als deze motivatie ‘matcht’. Onderzoek wijst uit dat intrinsiek gemotiveerde werknemers beter presteren, meer welzijn & geluk ervaren en minder risico op uitval lopen door ziekte. Dit leidt tot een lager personeelsverloop en een hogere mate van inzet.


Zeer waardevol dus voor opdrachtgevers om daarin te investeren.

Waarom verder kijken

De voordelen op een rij

  • Hogere kwaliteit van het werk
  • Hogere productiviteit/betere prestaties
  • Meer voldoening
  • Sterkere betrokkenheid (Passie & interesse)
  • Meer interesse in de onderneming
  • Lopen uitdagingen niet snel uit de weg (doorzettingsvermogen)
  • Meer creativiteit
  • Eigen initiatief neemt toe (pro-activiteit)


Dat maakt het belangrijk om verder te kijken dan het cv en te kijken naar de vaardigheden en de persoonlijkheid van de kandidaat en hoe deze passen bij de aard van het werk en de organisatie.

Waar zit de waarde?

En hoe kom je daar achter?

Een potentiële opdrachtgever heeft dus baat bij een intrinsiek gemotiveerde werknemer, maar dit maakt wel dat het ook meer tijd en expertise vergt om dit te onderzoeken. Persoonlijke contact momenten, door middel van face-to-face kennismakingsgesprekken en tussentijdse afstemmingen dragen bij aan het achterhalen van iemand zijn persoonlijkheid en drijfveren. Het zijn momenten om een persoon te leren kennen door de juiste vragen te stellen. En dus ook belangrijk dat er goed wordt geluisterd over wat iemand wil, wat iemand zoekt of nodig heeft in een baan om in te schatten of iemand past bij een bepaalde functie en opdrachtgever. Ook wanneer hij/zij al werkzaam is.


Een proces dat aandacht vraagt, maar essentieel is voor het maken en onderhouden van een juiste match en daarmee een duurzame inzet bij opdrachtgevers.

business analist worden
Onze propostie is daarop afgestemd

Working Talent ontzorgt

Bij Working Talent zijn wij erin gespecialiseerd IT-talenten te vinden, op te leiden en te matchen aan de juiste opdrachtgevers. Wij begrijpen het belang van intrinsieke motivatie. Zowel voor het IT-talent, als voor de opdrachtgever. Gezien dat belang is dit iets waar wij als Working Talent tijd in investeren. Niet alleen in het achterhalen van de motivatie, maar ook om ervoor te zorgen dat deze motivatie blijvend gestimuleerd wordt.


Wij helpen opdrachtgevers in het vinden van IT-talenten die zowel bekwaam zijn in het invullen van de functie, maar ook die passen bij het DNA van de onderneming. Wij leiden ze op en waarborgen dat het IT-talent op de juiste plek terecht komt.


Dit allemaal ten gunste voor beide partijen.


Wil jij meer weten over intrinsieke motivatie, onze werkwijze en de mogelijkheden? Neem gerust contact op! Houd ook zeker onze site en kanalen in de gaten.