DevOps trainee Titus Jansen

DevOps trainee Titus Jansen aan het woord

In september 2019 is Titus Jansen gestart met het DevOps IT-traineeship bij Working Talent. In dit interview vertelt hij meer over zijn keuze voor dit traineeship, zijn ervaringen tijdens het bootcamp en over zijn werk bij het UMCU! 

Ik ben Titus Jansen, wonende in Amsterdam en primair een taalfanaat met een voorliefde voor Japan. Zo erg is die voorliefde dat ik Japans gestudeerd heb, en voor een korte periode daar heb gewoond. Als echte nerd zit ik ook geregeld buiten werkuren achter mijn scherm gekluisterd te gamen of een serie te kijken. Verder lees ik graag fantasy (in het Japans), en probeer ik nog wat woordjes te leren. Misschien nog wel een hele taal. Buitenshuis zal je me voornamelijk in concerthallen vinden, bonuspunten als er metal wordt gespeeld.

Waarom heb je voor het DevOps IT-traineeship bij Working Talent gekozen?
Na mijn studie ben ik aan de slag gegaan als vertaler Japans, maar ik realiseerde mij al snel dat deze carrière mij niet een toekomstperspectief bood waar ik mij op wilde richten. De stap naar de IT was niet zo groot; programmeertaal is ook taal, maar dan gesproken door computers. Maar na mijzelf wat basic programmeren te hebben geleerd, merkte ik dat ik aan een grotere uitdaging toe was en meerdere facetten van de IT-wereld wilde verkennen. Het mooie van vertalen is dat je twee of meerdere werelden met elkaar in contact laat komen, en daardoor het gehele plaatje ziet. En net als vertaler, ben je als DevOps engineer ook de verbindende schakel tussen twee  werelden. Dus toen ik op het DevOps traineeship stuitte wist ik dat dit mijn weg was.

Wat heeft het IT-traineeship jou gebracht?
Het makkelijkste antwoord op deze vraag is natuurlijk kennis en ervaring. Maar om een antwoord te geven waar je wat aan hebt, ik denk dat de belangrijkste elementen; opties, verwachtingen en context zijn. Er bestaat niet iets als “een typische DevOps engineer”, en bij iedere opdrachtgever zal je andere werkzaamheden hebben. Door meer dan voldoende aandacht te besteden allerlei onderwerpen ben je voorbereid op alles wat een opdrachtgever van je kan vragen. Zeker niet alles zal aan bod komen in je dagelijkse werk, maar de context van het lesprogramma benadrukt goed het belang van elk element. Zelf heb ik nog geen een container gezien in mijn werk, maar ik zie wel in dat containerization de toekomst heeft en ben blij er iets van te weten.

Kan je iets vertellen over jouw ervaringen bij het UMCU?
Toen mij verteld werd dat je als DevOps engineer geen dag hetzelfde doet, leek mij dat ietwat gechargeerd maar niks is minder waar. Bij het UMCU werk ik als cloud developer aan het ontwikkelen van een onderzoeksplatform, en in de korte periode die ik tot nu toe hier heb gespendeerd heb ik gewerkt aan UI tests en het automatiseren daarvan, API tests, bug fixes binnen Azure, pipelines en heb ik zelf ook al meerdere APIs op mijn naam staan. Dit alles werkt met/binnen de Azure cloud, wat nog een extra laag complexiteit (en lol) met zich meebrengt. Het is er nog niet echt van gekomen, maar wil ik proberen ook andere teams te helpen die nog in een transitie naar de cloud zitten om zo het gehele UMCU een goede toekomst in te leiden.