DevOps trainee Marco Aarts

DevOps trainee Marco Aarts aan het woord

In april 2019 startte Marco Aarts met het DevOps Traineeship. In dit interview vertelt hij meer over zijn keuze voor dit traineeship, zijn ervaringen tijdens het bootcamp en zijn verwachtingen voor de komende periode!

Marco is 32 jaar en heeft ‘digital video design’ gestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Na vijf jaar lang een geweldige tijd te hebben gehad in het opzetten en voeren van een eigen bedrijf in de interaction/animatie wereld, werd het tijd voor een nieuwe uitdaging! Door zijn passie voor het realiseren van complexe en technische uitdagende projecten kwam Marco bij het DevOps traineeship uit. Het verbeteren van processen en het begeleiden van projecten zijn punten die Marco goed liggen.

Waarom heb je een IT-traineeship bij Working Talent gekozen?
Het oplossen van complexe IT-puzzels heb ik altijd al als een uitdaging gezien. Toen ik jonger was legde ik een netwerk aan voor LAN-parties, bouwde ik computers en hielp ik mijn omgeving met het oplossen van PC-

problemen. Ook tijdens het werk voor mijn eigen bedrijf trokken dergelijke vraagstukken mijn aandacht. Zo programmeerde ik interactieve installaties en automatiseerde ik bepaalde animatieprocessen om daarmee de werksnelheid te verhogen.

In mijn vrije tijd heb ik het programmeren in SQL opgepakt en ben ik mij gaan oriënteren op de mogelijkheden binnen de IT. Op de Carrièrebeurs in Amsterdam sprak ik met verschillende bedrijven binnen het IT-vakgebied. Bij de stand van Working Talent raakte ik in gesprek met Bart-Jaap (directeur van Working Talent). Hij dacht goed mee en gaf aan dat het DevOps traineeship wellicht iets voor mij zou zijn en adviseerde mij met Brian Veltman (DevOps Engineer Working Talent) te praten. Brian nam de tijd om goed uit te leggen wat DevOps nu eigenlijk inhoudt en wat hij er zo leuk aan vindt.

Het gesprek met zowel Bart-Jaap als Brian bleven mij het meest bij van de beurs. Eenmaal thuis heb ik mij verder verdiept in DevOps en Cloud Engineering, hier werd ik alleen nog maar enthousiaster van. Werken aan complexe en technisch uitdagende projecten en het verbeteren van processen is onder andere hetgeen dat mij hier zo in aanspreekt. De veelzijdigheid en de mogelijkheid om mij op termijn te specialiseren maakt dat ik gekozen heb voor het DevOps traineeship. Daarbij vond ik de persoonlijke benadering van Working Talent erg prettig. Dit is iets wat ik nu nog steeds ervaar, je bent geen nummertje en ze zijn bereid om met je mee te denken.

Hoe heb je het IT-bootcamp ervaren?
Het bootcamp is opgebouwd uit verschillende fases. Elke fase richt zich op een ander onderwerp. Onderwerpen die we behandeld hebben, zijn onder andere de Agile / Scrum methode, de DevOps werkmethodiek, netwerken, de basis van programmeren in C#, werken in de cloud en Microsoft Azure. Tijdens het bootcamp heb ik twee certificaten behaald. Het Microsoft AZ-103 is een pittig examen, maar hij is ‘in the pocket’, evenals het PSM1  (Scrum) certificaat! De docenten zijn heel bekwaam en kunnen goed (vanuit de praktijk) vertellen. Ik heb mij geen moment hoeven vervelen en ging ik iedere dag met veel energie naar huis!

Wat verwacht je van de komende periode?
Wat ik belangrijk vind in mijn werk is dat ik uitgedaagd word, mij kan blijven ontwikkelen en waarde toe kan voegen voor mijn werkgever. Ik heb een brede interesse; van programmeren tot troubleshooting, het opzetten van infrastructuur, security, CI/CD pipelines en het migreren van software naar de cloud. Ik vind het belangrijk om eerst een goede basis te leggen bij een werkgever, om vervolgens samen te kijken op welk vakgebied ik mij ga specialiseren. Het lijkt mij leuk om in een team te werken waar een ieder veel van elkaar kan leren en er korte lijntjes zijn tussen de developers en ops’ers. Binnen korte sprints werkende software opleveren en die continu updaten en integreren is overzichtelijk en werkt voor mij motiverend. Op een agile manier werken is ook iets waar ik naar uit kijk!