Data Engineer trainee Max Nordhausen

Data Engineer trainee Max Nordhausen aan het woord

In oktober 2019 is Max Nordhausen met het Data Engineer IT-traineeship gestart dat wij in samenwerking met APG in Heerlen hebben georganiseerd. Max heeft het bootcamp succesvol doorlopen en werkt nu al enige tijd bij APG. Lees zijn ervaringen in onderstaand interview!

Mijn naam is Max Nordhausen en ik woon in Gulpen, een klein gezellig dorp in het zuiden van Limburg. Nadat ik heb kunnen proeven aan verschillende studies (en biertjes) koos ik door mijn interesse voor techniek voor de studie hbo ICT aan Zuyd Hogeschool. Gedurende mijn studie heb ik geleerd dat IT veel verschillende kanten kent, van programmeren tot ontwerpen en van het managen van systemen tot het managen van stakeholders verwachtingen. Tijdens mijn studie heb ik mij verder gespecialiseerd in de richting van development, zo heb ik de talen Python, C#, Java en SQL geleerd. Verder heb ik geleerd om AI's te bouwen en te begrijpen op welke manieren deze te werk gaan en hoe deze AI’s data gebruiken om hun beeld van de werkelijkheid vorm te geven.

Waarom heb je voor het Data Engineering IT-traineeship gekozen?
Na mijn bachelor IT stond ik voor een lastige keuze: Ga ik studeren of aan het werk? De masters Artificial Intelligence en Data Science leken mij interessant. Op dat moment hoorde ik dat APG in samenwerking met Working Talent een Data Engineering traineeship zou gaan starten, ik was direct verkocht! Meer kennis vergaren rondom Data Engineering en werken bij één van de grootste pensioenuitvoerders van Nederland zou een mooie start zijn van mijn carrière.  

Wat heeft het bootcamp je gebracht en hoe heeft het je klaargestoomd voor jouw rol bij APG?
Tijdens het Data Engineering bootcamp heb ik kennis opgedaan op het gebied van databases en SQL. Daarnaast kwamen onderwerpen als Data Science, Agile en Scrum aan bod. Tijdens het bootcamp heb ik het PSM1 certificaat (Scrum master) behaald. De docenten die ons opleidden waren nog actief binnen het werkveld, zeer leerzaam om op deze manier kennis op te doen. Zo kregen wij vaak anekdotes over de ervaringen van deze docenten en de wijze waarop zij verschillende problemen hebben opgelost.

Kan je iets vertellen over jouw rol en je ervaringen bij APG?
Bij APG kwam ik terecht in het Backbone team, waar ik als engineer ging leren hoe de verwerking van data binnen een systeem tot stand komt. Zo heb ik geleerd over de programmeertaal PL/SQL, een taal die Oracle databases de mogelijkheid biedt om nog efficiënter met data om te gaan en alles geautomatiseerd kan laten verlopen. Hierbij spelen performance en availability een zeer belangrijke rol, de data moet namelijk snel en correct beschikbaar zijn voor de klant. Mijn rol hierin is om performance problemen te onderzoeken en code te ontwikkelen voor het automatiseren en versnellen van de weg die de data moet afleggen. Dat er zoveel komt kijken bij het verkrijgen van data tot het punt dat deze beschikbaar gesteld wordt voor gebruik had ik nooit gedacht. Ik ben dan ook nog niet uitgeleerd!