Data Analytics trainee Yvon Doolaard

Data Analytics trainee Yvon Doolaard aan het woord

In mei 2019 is Yvon Doolaard met het Data Analytics traineeship gestart. Na het afronden van het bootcamp is zij aan de slag gegaan bij APG. Lees haar ervaringen in onderstaand interview!

Ik ben Yvon Doolaard, 26 jaar en woon in Voorhout. Ik word al mijn hele leven blij van cijfertjes en rekenen, daarom was het al snel duidelijk dat ik wiskunde wilde gaan studeren. Naast mijn studie ben ik actief geweest bij een studentenvereniging, waar ik ook een bestuursjaar heb gedaan. In mijn vrije tijd houd ik erg van puzzelen (puzzelboekjes, geen legpuzzels), lezen en speel ik dwarsfluit in een orkest.

Waarom heb je voor het Data Analytics Traineeship gekozen?
Na mijn opleiding ging ik op zoek naar een baan, alleen vond ik geen vacatures die direct aansloten bij mijn achtergrond. Daardoor ben ik mij af gaan vragen wat voor aspecten ik in elk geval terug wilde zien in een baan. Daar kwam mijn analytische achtergrond naar voren: Puzzelen vind ik leuk, en puzzelen met data, wat ik tijdens mijn studie oppervlakkig was tegengekomen, geeft daar nog een extra dimensie aan. Enige nadeel was dat ik er nog niet zoveel ervaring mee had. Daarom lag een traineeship voor de hand! Bij het traineeship volg je eerst een opleiding van twee maanden en ga je daarna aan de slag bij een opdrachtgever. Daardoor hoef je niet naast je werkweek nog uren te blokken, maar doe je voor je echt gaat werken al de nodige kennis en ervaring op.

Hoe heeft het traineeship je klaargestoomd voor de opdracht bij APG?
Tijdens het traineeship kwamen veel verschillende onderwerpen aan bod, waaronder programmeertalen, verschillende software pakketten, een aantal cloud-platforms en de Agile werkwijze Scrum. Bij APG gebruik ik niet alles wat ik geleerd heb, maar het heeft mij wel een goede basis gegeven om mee aan de slag te gaan. En al leer je uiteindelijk het meeste ‘on the job’, dankzij het traineeship pakte ik alles vrij gemakkelijk op.

Kan je iets vertellen over je ervaringen bij APG?  
Ik werk nu acht maanden bij APG (Algemene Pensioen Groep, een pensioenuitvoerder) en krijg steeds meer feeling voor het werk dat we doen. Zelf heb ik niet direct te maken met de klanten, maar het is bijzonder om te beseffen dat ik indirect wel werk doe voor miljoenen Nederlanders. Ik werd ingewerkt door een mede-trainee van Working Talent die ongeveer drie maanden voor mij was begonnen. Hij wist nog goed waar hij tegenaan liep toen hij begonnen was, waardoor het inwerktraject voor mij nog beter was afgestemd. Het geeft ook aan hoe snel werknemers bij APG een dergelijke verantwoordelijkheid krijgen. Ik werk vooral met PL-SQL, een query taal die in de basis niet heel ingewikkeld is. Daardoor had ik genoeg ruimte om mij te verdiepen in de vrij complexe pensioenwereld en de overige programmeertalen waar ik mee te maken krijg. Daarnaast biedt APG veel ruimte om jezelf te ontwikkelen tijdens skilldagen, waardoor ik nog elke dag bijleer en steeds enthousiaster word van deze immense, complexe datawereld.