DevOps specialist Gijs Kuijer

DevOps specialist Gijs Kuijer aan het woord

Als vervolg op het eerste interview met Brian Veltman, zijn wij nu in gesprek gegaan met Gijs Kuijer (DevOps consultant bij Working Talent). Lees in dit interview meer over zijn ervaringen! 

  1. Wat is jouw functie bij Working Talent?

Sinds februari 2019 werk ik als DevOps consultant bij Working Talent. Op dit moment zit ik op een opdracht bij Robeco en houd ik me bezig met het moderniseren van hun processen. Voor deze opdracht gebruik ik mijn kennis over cloud technologieën en DevOps om de technologie en de business dichter bij elkaar te brengen. Naast de opdracht bij Robeco help ik ook mee aan de traineeships van Working Talent door zo nu en dan een cursus te geven of een project te begeleiden. Dat maakt mijn functie bij Working Talent meteen heel veelzijdig.

  1. Hoe ben jij de DevOps wereld ingerold?

Ik heb sinds mijn studie (master computer science red.) al erg veel affiniteit met de kwaliteit van software. Bij mijn eerste werkgever (Exact) ben ik in het quality assurance team beland. Al snel zag ik dat er in dat team veel geautomatiseerd kon worden en daarom heb ik dat initiatief genomen. Het één leidde tot het ander en na ongeveer een jaar heb ik toen samen met Brian (DevOps Unit Manager bij Working Talent red.) en nog twee collega’s een team opgericht om het DevOps gedachtengoed binnen Exact te ondersteunen, met als doel om zo een nog groter gedeelte van de processen binnen de development afdeling te standaardiseren en automatiseren.

  1. Wat maakt deze wereld zo leuk om in te werken?

Voor mij gaat DevOps hand in hand met het verhogen van de kwaliteit en efficiëntie van processen, iets waar ik enthousiast van word. Het verband tussen DevOps en de procesoptimalisatie ligt voor mij vooral bij het constant verbeteren van het eigen proces om zo steeds betere software voor je klanten te kunnen bouwen. Combineer dat met Domain Driven Design zoals we bij Robeco doen en je bent opeens volgens een efficiënt proces ontzettend veel waarde voor de business aan het leveren. Combineer dat vervolgens met cloud technologieën en microservice architecturen en je levert ook nog eens cutting edge oplossingen waar menig bedrijf jaloers op zal zijn.

  1. Wat is het toekomstperspectief van DevOps volgens jou en waarom?

DevOps heeft een ontzettend goed toekomst perspectief. Steeds meer bedrijven zien de meerwaarde van DevOps in en willen maar wat graag instappen. Er wordt van een DevOps professional verwacht van vele markten thuis te zijn. Daarom is het van belang dat je je kennis goed onderhoudt. Dat betekent dat je altijd bezig moet blijven met doorgroeien in de nieuwe technologieën en mogelijkheden die beschikbaar komen. Doe je dat niet? Dan haalt de markt je in en verlies je je relevantie.

  1. Waarmee onderscheid de rol van DevOps Platform Engineer zich van bijvoorbeeld een rol als Software Developer?

Als je goed in DevOps wilt zijn moet je ontzettend veel dingen kunnen combineren. Denk aan het kunnen developen maar ook onderhouden van software. Daarnaast wordt er van je verwacht dat je ook incidenten oplost als er iets vast loopt op de productie systemen. Dit betekent dat je zowel de software als de infrastructuur moet kennen waar het systeem op draait. En als dat nog niet genoeg is, moet je ook nog is een efficiënt software ontwikkelproces in elkaar kunnen zetten. Een erg veelzijdige rol dus!

  1. Welke uitdagingen kom je tegen als DevOps Engineer?

Als je net begint als DevOps Engineer kom je waarschijnlijk vooral technische uitdagingen tegen. Hoe integreer je systeem A met systeem B, waar ga je alle benodigde data vandaan halen om een proces soepel te laten lopen, et cetera. Wanneer je wat langer in deze wereld werkt, zul je steeds vaker uitdagingen tegenkomen die te maken hebben met de bedrijfscultuur en de mindset van mensen. Probeer maar eens een proces te automatiseren binnen een financiële institutie waar een enorme bureaucratie hangt en iedereen gewend is zijn zegje te hebben over elke beslissing. Als je dat niet goed managed heb je uiteindelijk een proces met ontelbaar veel hoepeltjes en bruggetjes wat nog minder efficiënt is dan het handmatige proces.

  1. Wat maakt het DevOps traineeship van Working Talent zo interessant / waarom zou je er aan deel moeten nemen?

Het DevOps traineeship van Working Talent geeft je een goede basis voor een ontzettend interessante wereld aan innovaties. De DevOps wereld ontwikkelt zich razendsnel en zorgt voor heel veel mogelijkheden. Wat mij betreft is er niks leuker dan op verkenningstocht gaan door die mogelijkheden en een specialisatie te vinden waar je ontzettend blij van wordt.

  1. Welke vaardigheden of technieken moet je bezitten om deel te kunnen nemen aan dit traineeship?

Een steile leercurve gaat je ontzettend helpen. DevOps is van zichzelf al een zeer uitdagende wereld omdat je veel dingen met elkaar moet combineren. Daarbij komen dan nog de constant veranderende technologie keuzes. Dit bij elkaar betekent dat je snel moet kunnen schakelen.

  1. Wat zou je geïnteresseerde kandidaten die nog twijfelen over ons traineeship mee willen geven?

Techniek verandert constant in de huidige wereld. Denk hierbij aan een Amazon die dagelijks (ja, echt dagelijks) honderden nieuwe functionaliteiten lanceren op hun cloud platform. Met die snelheid van techniek moet de techniek dus niet je basis zijn. Leg je basis binnen DevOps wel in de theorie en concepten. Behandel techniek als een means to an end, maar wel als iets waarvan je op de hoogte moet zijn en veel van moet beheersen.

Conclusie? DevOps is veelzijdig, biedt kansen en is vooral heel leuk!