DevOps specialist Brian Veltman

DevOps specialist Brian Veltman aan het woord

Vind jij DevOps ook zo'n vage term? Daar ben je niet de enige in! Wij zijn in gesprek gegaan met Brian Veltman, DevOps Engineer bij Working Talent, om duidelijkheid te scheppen in deze relatief nieuwe wereld.

Wat is jouw functie bij Working Talent?
Naast dat ik nauw betrokken ben bij het DevOps traineeship van Working Talent, werk ik als DevOps Engineer bij de ING waar ik aan aan een migratie project werk. Bij deze migratie helpen wij de huidige software teams binnen de ING met de overstap van Jenkins, GitLab, Nolio en TFS naar Azure DevOps.

Hoe ben jij de DevOps wereld ingerold?

In 2013 heb ik voor een symbolisch bedrag de klantenkring van mijn toenmalige werkgever overgenomen. Een direct gevolg hiervan was dat ik niet meer alleen software ontwikkelde, maar ook de onderliggende infrastructuur en klantcontact moest gaan onderhouden.
Later in 2016 heb ik deze rol ook mogen vervullen bij Exact in Delft. Hier heb ik samen met Gijs Kuijer (DevOps Engineer bij Working Talent, red.) en een paar andere collega’s een platform gerealiseerd dat de handmatige stappen van softwareontwikkeling uit handen neemt van de software ontwikkelaars. Denk hierbij aan automatisch testen, compileren en releasen van bijvoorbeeld een mobiele app.

Wat maakt de DevOps wereld zo leuk om in te werken?
Je komt in een hele dynamische omgeving terecht waarin ontzettend veel verschillende technieken en innovaties aan bod komen. Daarnaast vervul je als DevOps Engineer ook een support rol naar de gebruikers van jouw software of platform. In de praktijk betekent dit dat je de ene dag te maken hebt met Blockchain ontwikkelaars en de andere dag weer iets nieuws leert over bijvoorbeeld Cloud technologie, Internet of Things toepassingen of Cyber Security.

Wat is het toekomstperspectief van DevOps volgens jou en waarom?DevOps IT traineeship
DevOps is een methodiek die draait om drie cruciale pijlers: cultuur, processen en tools.
Als DevOps engineer ben je dus ook bezig met deze facetten. Je brengt mensen, processen en technologie samen. Het DevOps domein groeit naar mate deze 3 pijlers naar elkaar toegroeien, zoals te zien is in de afbeelding hiernaast. Steeds meer organisaties werken volgens de DevOps methodiek en zien het belang van het dichter bij elkaar brengen van deze 3 pijlers.

Waarmee onderscheidt de rol van DevOps Platform Engineer zich van bijvoorbeeld een rol als Software Developer?
Als Platform Engineer ben je niet alleen bezig met software ontwikkeling. Je bent ook actief betrokken bij het selecteren van bestaande software en applicaties om diverse processen te kunnen automatiseren. Als er eenmaal is besloten hoe deze processen er uit komen te zien, dan ga je aan de slag met de technische infrastructuur waarop deze bestaande, of de door jouw nieuw ontwikkelde software, kan gaan draaien.
Als traditionele Software Developer ben je vrijwel enkel bezig met het maken van software en worden de andere taken uitbesteed aan andere (DevOps) teams.

Welke uitdagingen kom je tegen als DevOps Platform Engineer?
Tegenwoordig kan je de oplossing voor technische uitdagingen relatief makkelijk online terug vinden via bijvoorbeeld Stackoverflow.com. Dat ligt anders bij bedrijfsspecifieke uitdagingen. Soms ben je afhankelijk van een team in het buitenland. En als je werkt met persoonsgegevens of financiële data ben je gebonden aan bepaalde wetgeving, waardoor je niet zomaar willekeurige software van een buitenlands bedrijf mag gebruiken voor de implementatie van jouw platform.

Wat maakt het DevOps traineeship van Working Talent zo interessant?
Wij focussen ons niet alleen op één aspect van softwareontwikkeling, maar tijdens dit traineeship kijken wij naar het complete plaatje. Je leert naast de basis programmeertechnieken ook hoe je zelf een server in de cloud kan opzetten en hoe je deze moet beveiligen. Doordat je bij ons traineeship gebruik gaat maken van top-notch technologieën in Microsoft’s Azure Cloud ben je goed voorbereid op de moderne platformen waar de grote bedrijven naartoe bewegen.

Welke vaardigheden of technieken moet je bezitten om deel te kunnen nemen aan dit traineeship?
De technieken binnen het DevOps domein veranderen constant. Het is daardoor moeilijk te zeggen welke kennis je als beginnend DevOps Engineer moet bezitten. Om deel te kunnen nemen aan dit traineeship is het wel van belang dat je in staat bent nieuwe technieken je snel eigen te maken en een brede interesse hebt rondom de IT branche.
Daarnaast is het handig om enige programmeerervaring te hebben omdat dit helpt bij het begrijpen van de softwareontwikkeling cyclus.

Wat zou je geïnteresseerde kandidaten die nog twijfelen over DevOps mee willen geven?
Als jij je als IT'er breed wilt ontwikkelen, leergierig bent en betrokken wil zijn bij het gehele proces van software ontwikkeling, dan is DevOps een interessant vakgebied voor jou. In het traineeship van Working Talent krijg je de kans om je in twee jaar te ontwikkelen en word je T-shaped opgeleid. Dit houdt in dat je van alle facetten kennis op doet en je vervolgens gaat specialiseren. Voor jou als startende IT'er is dit de kans om een vliegende start te maken!

Conclusie? DevOps is vernieuwend, biedt kansen en is vooral heel leuk!